IMG 20200815 151521Češi dali letos v létě přednost tuzemským horám a lázním. Podle statistiky platebních karet ČSOB a Poštovní spořitelny útraty klientů za ubytování vzrostly v součtu v červnu a červenci meziročně o 40 procent. Naproti tomu platby za hotely, penziony a kempy v zahraniční propadly. Výjimkou bylo Slovensko.

„Ukazuje se, jak silný měl covid-19 vliv na cestování a dovolenou. Bylo jasné, že Češi dají letos přednost spíše domovině, ale s 40procentním růstem objemu transakcí za ubytování jsme rozhodně nepočítali. Dalším překvapením byl zájem o Slovensko, kde Češi v porovnání s loňskem utráceli za ubytování jen o dvě procenta méně, zatímco v Chorvatsku šel objem dolů o takřka pětinu,“ shrnuje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

K nejoblíbenějším místům dovolenkářů v Čechách a na Moravě patří Krkonoše, Jeseníky, Šumava, z měst pak Praha, Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně nebo Luhačovice. Zájem je i o Český Krumlov, Třeboň nebo Mikulov. Na Slovensku Češi zase vyhledávají zejména Vysoké Tatry, mezi městy vede Bratislava, Štrbské Pleso a Dunajská Streda.

Podle objemu všech zahraničních transakcí Češi nejvíce utráceli na Slovensku, když v minulých sezónách vedoucí Chorvatsko kleslo na druhé místo. Následovaly Německo, Rakousko, Polsko a Itálie. Největší částky lidé nechali v supermarketech, za ubytování a pohonné hmoty a v restauracích.
Největší denní útraty Čechů při placení kartami v zahraničí připadají obvykle na víkendové dny. I letos toto pravidlo nebylo porušeno, i když vůbec nejvyšší objem přineslo pondělí 6. června. „Logicky, šlo o státní svátek a den pracovního volna, o který si lidé víkend prodloužili,“ vysvětluje Sadil. Na dalších místech skončily soboty 11. a 25. července.

(tz)