ilustracniJak ovlivňuje antikoncepce naši pleť? Proč pleť po ní často vypadá pleť lépe? I v ženském těle se tvoří mužské pohlavní hormony androgeny, jejich množství je zvýšené těsně před menstruací a stimulují tvorbu mazu v mazových žlázách. „Při nadměrné produkci mazu se žlázky ucpávají a dochází ke tvorbě komedonu a zánětlivých pupínků, někdy až závažných cyst – tak vznikají projevy akné. Užívání hormonální antikoncepce (většina pilulek obsahuje ženský pohlavní hormon estrogen a hormon žlutého tělíska progestin) produkci androgenu snižuje a reguluje jejich účinek na mazové žlázky. Tím dochází k omezení mazotvorby, pleť i vlasy se méně masti, postupně dochází k omezení tvorby aknózních projevů, pleť se výrazně zlepší,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Po vysazení hormonální antikoncepce, nejčastěji do 2-3 měsíců od ukončení, je opět zvýšený účinek androgenu na nadprodukci kožního mazu a dochází ke zhoršení pleti a vzniku akné.

Nitroděložní tělísko také může způsobit vznik akné a zvýšený výpad vlasů, obvykle však v menší míře jako hormonální antikoncepce v tabletkách. Je to individuální podle typu pleti.

Pokožka po vysazení

„Vysazením hormonální antikoncepce opět převáží vliv androgenu - mužských pohlavních hormonu na mazové žlázky, který hormonální antikoncepce tlumila a dochází ke zvýšené produkci mazu, vývody žlázek se ucpávají, pleť se mastí, vznikají komedony, zánětlivé pupínky a cysty, zhoršují se projevy akné. Taky dochází k výraznějšímu maštění vlasů, někdy i zvýšenému vypadávání, androgeny působí i na funkci v oblasti vlasových folikulů,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová.

Důležité je před plánovaným vysazením antikoncepce konzultovat péči o pokožku s kožním lékařem. Doporučí vhodné dermo-kosmetické přípravky k čištění pleti, omezení mazotvorby a v případě zhoršení akné i lokální přípravky s antimikrobiálním účinkem nebo retinoidy.

Správná péče

„Aknózní pleť můžeme zlepšit mechanickým čištěním pleti, odstraňováním ucpaných komedonů kosmetickým ošetřením, použitím ovocných kyselin nebo mikroneedlingem (ošetření drobnými mikrojehličkami za použití speciálních sér např. s kyselinou mandlovou nebo salicylovou). Vhodné je i ošetření speciálním laserem (např. Smoothbeam), které snižuje mazotvorbu a taky omezuje růst mikrobů na kůži, které způsobují vznik bolestivých zánětlivých a hnisavých pupínků,“ dodává MUDr. Lucia Mansfeldova z Perfect Clinic Dermatology.

(tz)