IMG 1381Přednáška doc. Ing. Jarmily Neugebauerové, Ph.D.na téma Jedlé květy se uskutečnila v sobotu 1. srpna 2020 v areálu Tematických zahrad Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, se sídlem v Lednici. Posluchači se dozvěděli základní všeobecné informace o jedlých květech, o jejich třídění, pěstování, ošetřování a obsahových látkách. Díky přednášce se asi třicet účastnímů seznámilo s použitím jedlých květů v kuchyni a jejich správnou úpravou. Květy mohou zdobit saláty, zákusky, polévky, pomazánky i limonády a také mohou být součástí teplých i studených pokrmů.

Přednášející Jarmila Neugebauerová představila kvetoucí rostliny novým způsobem-nejen fotografiemi, ale také možnostmi použití v gastronomii. Zpestřením celé akce byla ochutnávka asi třiceti druhů jedlých květů, například begonií, tykví, afrikánů, chrp, denivek, šalvějí, růží, saturejek, hadince, třapatky, topolovky, plamének a dalších. Kromě květů byly nabídnuty i pomazánky s jejich použitím.
IMG 1426Při odchodu si mohli účastníci vzít plakát věnovaný šestnácti druhům nejlepších jedlých květů, na kterém se autorsky podílela Jarmila Neugebauerová z Ústavu zelinářství a květinářství ZF MENDELU.
Tento plakát vznikl ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR a za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.
Většina zájemců si také prohlédla Tematické zahrady a sortimenty květin ve sbírkových výsadbách.

(tz)

Druh

Použití

levandule lékařská
(
Lavandula angustifolia)

želé, zmrzliny, sirupy, limonády, octy

šalvěj (Salvia officinalis, S. patens, S. sclarea)

dekorace dezertů, saláty, sirup, ocet, ledové kostky, bowle

denivka plavá (Hemerocallis fulva,H. x hybrida)

ozdoba, nadívané masem, obalované a smažené, poupata – tempura (obalování ve zředěné moučce tempurako náhradou mouka, solamyl, vejce), saláty, polévky, sorbety

begonie hlíznatá, stálekvětá

(Begonia x tuberhybrida, B. x hortensis)

saláty, zdobení, sendviče, namáčení do jogurtu

lichořeřišnice větší

(Tropaeolum majus)

zdobení, másla, sýry, olej, dresinky, octy, saláty, náhražka kaparů

růže(Rosa sp.)

glazování, kandování, zdobení salátů, nápojů a dezertů, sirupy, želé, růžové vody, octy, másla, růžový cukr, s čokoládovou polevou

orchideje (Phalenopsis, Dendrobium)

dekorace nápojů, glazování