Ilustracni foto Perfect ClinicAkné trápí mnoho lidí nejen v pubertě, ale také v dospělosti. Po jeho vymizení si ale občas lidé nesou nehezkou památku v podobě malých jizviček. Ty mohou být především na obličeji velkým estetickým problém. Naštěstí existují cesty, kterými se s nepěknými následky akné můžeme efektivně vypořádat.

Vznik jizviček

„Porušením integrity kůže se aktivuje proces hojení, jehož součástí je i vznik jizev. Pokud je poškozena nejsvrchnější vrstva kůže, tak jizvy nevznikají. Důsledkem poškození hlubších vrstev je pak tvorba jizev,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová, dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology.
Nejčastějším typem jizvy po akné jsou vtažené jizvičky pod úrovní okolité kůže tzv. atrofické jizvy. K jejich ošetření jsou vhodné procedury stimulují produkci kolagenu. Dalším typem jsou jizvy hypertofické. Ty jsou tužší a vyvýšené nad okolní kůži. Komplikací hojení je vznik keloidních jizev, které často způsobují obtíže, jako je svědění, pnutí a bolest.
Pozor na abrazivní produkty
Úplně se vyvarovat jizev po akné nelze, intenzitu jizviček můžeme ale zmírnit. „Důležité je si dávat pozor, aby se akné „nerozrůstalo“, tzn. dodržovat především důkladnou hygienu - nedotýkat se obličeje nemytýma rukama, aby se akné nerozneslo. Zásadní v prevenci tvorby jizev je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést k vzniku infekce v ráně a také k zvýšení riziku vzniku jizev,“ varuje MUDr. Lucia Mansfeldová. Vhodné je také používat prostředky s antiseptickým složením. Dalším způsobem, jak si můžeme přivodit jizvičky na tváři, je i každodenní používání na abrazivních prostředků (peelingů), které mohou citlivou pleť podráždit.
Kyselina salicylová na pomoc
Na narušenou pleť po akné mají dobrý vliv i prostředky s obsahem kyseliny salicylové. Ta pomáhá odstraňovat nečistoty, odumřelé kožní buňky, které vedou k akné a zároveň je vhodná k snížení zarudnutí i výskytu jizviček. Kyselina salicylová je dobrý doplněk ke každodenní péči o problematickou pokožku.

Domácí masáž

Pokožka je v místě jizev na dotek hrubší a lehce se vysuší. „Pomáhá masáž v kombinací s hydratačním krémem či vhodným pleťovým olejem. Pravidelnou masáží dochází ke zlepšení cirkulace krve, a tím ke zlepšení pružnosti zjizvené tkáně. Pokud jde o jizvu hypertrofickou, je vhodná silnější tlaková masáž. Na několik sekund jizvu stiskneme a poté zase uvolníme. Nutná je ale pravidelnost a trpělivost,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.
U rozsáhlejší formy akné je nezbytné včas navštívit dermatologa, který doporučí vhodnou léčbu a doplňkovou kosmetiku. Léčba jizev po akné je komplexní proces. Vhodné je proto k dosažení toho nejlepšího možného efektu kombinace jednotlivých metod, kterou dermatolog dokáže nastavit.
Jizvy bohužel nelze definitivně odstranit, ale naštěstí existuje několik možností, jak výrazně zlepšit jejich vzhled a strukturu:
Chemický peeling Na jizvy, které nejsou vystouplé se hodí chemický peeling. Jedná se o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruují vrstvy kůže určité hloubky a tím následná regenerace epidermis a určité části dermis vede ke stimulaci tvorby kolagenu v dolních vrstvách kůže a minimalizuje povrchové nedostatky na pleti.
Laser na pomoc - Na pigmentové skvrny nebo jizvičky, lze provést resurfacing za pomoci CO2 laseru. Díky němu dochází v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná, jizvy se vyrovnávají a vzhled postižené kůže se výrazně zlepšuje.
Ošetření pomocí mikrojehliček - Microneedling (mikrojehličkování) je formou moderní mezoterapie. Využívá kombinaci aplikace regeneračních látek (aktivní séra na bázi kyseliny hyaluronové, obohacené o podpůrné látky) přímo na pokožku a její následné narušení pomocí velmi jemných mikrojehliček. Tato metoda snižuje viditelnost jizev a také vyřeší zvýšenou pigmentaci.
Jizvy po akné lze také ošetřit injekcemi - Pro hlubší propadlé jizvy je vhodné ošetření pomocí injekčí aplikací kyseliny hyaluronové, díky kterému se propadlinky krásně vyplní. Pro vyvýšené a keloidní jizvy je vhodnou metodou injekční aplikace kortikoidů. Díky nim se jizva změkčí, sníží a je méně viditelná.

(tz)