Romadur.jpgŽe jsou Češi na prvním místě v konzumaci piva, ví snad každý. To, že patříme k největším pojídačům aromatických sýrů, možná mnohé překvapí.

Vycházíme-li z plánované letošní produkce našeho nejznámějšího aromatického sýra Romaduru z jihočeské Madety, dostaneme číslo 15,6 milionu kusů. To představuje spotřebu jeden a půl Romaduru na každého obyvatele České republiky, a to včetně novorozenců. „Díky narůstající oblibě jsme letos museli navýšit produkci Romaduru o zhruba pět milionů kusů," vysvětlil ředitel závodu v Jindřichově Hradci Květoslav Skřeček. Za zvyšující se poptávkou o sýrovou lahůdku vidí zájem zákazníků o sýr s osobitým charakterem a jejich ochotu k experimentování v kuchyni.

Závod Madety v Jindřichově Hradci opustí každý den na 60 tisíc kusů této aromatické sýrové pochoutky. Pro představu, pokud bychom jednotlivé kousky poskládali přímo za sebe, obkroužila by roční produkce z Madety celou zeměkouli v rovníku bezmála čtyřikrát. Romadury by pokryly plochu téměř devíti fotbalových hřišť. Dala by se z nich také postavit dva a půl metru vysoká zeď kolem celé České republiky. Hmotnost všech Romadurů vyrobených za jeden rok v Madetě potom odpovídá 1200 vozům Škoda Octavia.

Romadur v číslech:

Produkce Romaduru v letech 2009 a 2010
Rok 2009 2010
Produkce v tunách 1 092 1 560
Produkce v kusech 10 920 000 15 600 000
Týdenní produkce (ks) 210 000 300 000
Denní produkce (ks) 55 000 60 000

(tz)