phragmipedium9576MV rámci uvolňování opatření na ochranu před epidemií nové koronavirové infekce se od 26. května pro veřejnost otevře skleník Fata Morgana. Návštěvníci se mohou těšit na procházku tropickým rájem plným exotických květin. Během nucené uzavírky skleníku prošly výsadby řadou změn. Expozice krášlí nové druhy rostlin včetně orchidejí, mnohé z nich jsou právě v plném květu. Už od 25. května se návštěvníci Ornamentální zahrady budou moci občerstvit v rostlinném bistru Botanická na talíři, jeho nabídka se nově rozšířila o domácí limonády. Zájemci se mohou už nyní zastavit pro víno u okénka Vinotéky sv. Klára.

Už šestnáct let je tropický skleník vybudovaný na prosluněné trojské stráni chloubou Botanické zahrady hl. m. Prahy. „Poprvé od svého slavnostního otevření v červnu roku 2004 byl skleník Fata Morgana dlouhodobě nepřístupný pro veřejnost. K jeho uzavření navíc došlo v období konání našich každoročně nejúspěšnějších akcí – výstavy orchidejí a výstavy exotických motýlů, což pro nás znamená významný pokles návštěvnosti a samozřejmě i tržeb. Čas, kdy byl skleník nuceně uzavřený pro veřejnost, jsme využili k tomu, abychom provedli několik významných zásahů do výsadeb. Návštěvníci se tak mohou těšit, že se během procházky skleníkem setkají s nově vysazenými vzácnými druhy rostlin, které dosud ještě nebyly prezentovány,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Návštěvníci si během cesty do znovuotevřené Fata Morgany budou moct všimnout, jak postoupily stavební práce na novém západním vstupu do areálu botanické zahrady. Ten plánujeme dokončit a slavnostně otevřít letos na podzim,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Tropickou přírodou okolo světa

Pokud nyní nemůžete za exotikou cestovat do dalekých zemí, vydejte se za ní do pražské Troji.
Od úterý 26. května je možno opět vstoupit do skleníku Fata Morgana. Procházka jeho expozicemi je jako cesta tropickou přírodou okolo světa.
V sukulentní části mohou návštěvníci obdivovat kvetoucí keře rodu Uncarina a nádhernou formu liánovité Gloriosy se žlutými květy. „Místo velké, běžně pěstované agáve jsme nově vysadili cenný sukulent Calibanus hookeri se ztloustlou bází a velmi vzácně pěstovaný stromek druhu Beiselia mexicana se zajímavě tvarovaným povrchem kmene,“ uvedla Eva Smržová, kurátorka sukulentních rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.

V prostřední části skleníku nedaleko vyhlídkové terasy právě dokvétá bobovitá liána Strongylodon, atraktivní svými nezvykle tyrkysovými květy. Přímo na terasu se snáší záplava květů druhu Thunbergia mysorensis a poblíž vodopádu rozkvétá v přírodě velmi vzácná Aristolochia arborea s bizarními květy.
Zahradníci zde nově rozmístili 15 druhů orchidejí, 3 druhy plavuní, asi 6 druhů zázvorovitých rostlin, 10 druhů kapradin a mnoho dalších rostlin. Z orchidejí jsou nejnápadnější druhy Renanthera vietnamica a žlutokvětá Renanthera citrina. Jejich blízká příbuzná Renanthera monachica už zde roste několik let a momentálně je v plném květu.
„V rámci údržby expozice jsme byli nuceni pokácet dosud nejvzrostlejší strom ve skleníku, druh Bombax s ostnatým kmenem. Jeho kořeny rozrušovaly skálu natolik, že hrozilo sesunutí. Místo něho jsme vysadili menší keřovitý stromek Hauya elegans. Semena tohoto druhu jsme sbírali v Guatemale v roce 1997. Kvete zajímavými, poměrně velkými květy, které během odkvétání mění barvu z růžové na bílou,“ vysvětluje Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.. Skalku nově zdobí také byliny Scutellaria costaricana, které kvetou červenooranžovými květy, několik druhů begonií a různé rostliny z čeledi podpětovitých.

V horské části momentálně kvetou především kříženci orchideje rodu Phragmipedium. Návštěvníci je mohou obdivovat v blízkosti můstku. Další druhy orchidejí zde v uplynulých týdnech přibyly. Pokud se jim bude klima horské části líbit, v budoucnu ji ozdobí svými květy. Expozici obohatilo také několik begonií se zajímavě barevnými listy.

Venkovní expozicí se line vůně kosatců

Také venkovní expozice lákají v těchto dnech na paletu barev. Postupně tu rozkvétá sbírka kosatců, kterou se mohou zájemci kochat zejména v severní části areálu zahrady, kde je k vidění 400 kultivarů oblíbených vysokých zahradních kosatců. Jejich květy září všemi barvami duhy a také nádherně voní.

Rostlinné bistro se otevírá 25. května

Při procházce venkovními expozicemi se můžete od pondělí 25. května zastavit i v místním rostlinném bistru nazvaném Botanická na talíři. Ochutnat tu lze jarní salát, lehkou pomazánku, jahodové smoothie s kokosem a nově také domácí limonády, které vás v teplých dnech dokonale osvěží. Ve venkovním stánku jsou nyní v nabídce bezlepkové párky a klobásy, doprovázené klasickým nebo bezlepkovým pečivem.

Vinotéka sv. Klára již otevřela své „okénko“

Při procházce vinicí sv. Kláry nevynechejte ani místní vinotéku. Vychutnat si zde můžete skvělá vína, která svou kvalitou překvapila i proslulého herce a vinaře Pierra Richarda. Vinotéka sv. Klára je už v provozu přes okénko a víno můžete popíjet na některé z přilehlých teras s krásným výhledem na Prahu.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram).
Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz 

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy
květen–srpen 2020

Fotovýstava Květena Kypru
5.–28. 6.
Expozice Středomoří
Fotovýstava provede mnoha zajímavými místy Kypru, představí tamní rostlinná společenstva a řadu druhů kyperské flóry (včetně mnoha endemitů). Návštěvníci se dovědí mnohé o užitkových rostlinách Kypru, o tamních cibulovinách a dřevinách i snaze o obnovu cedrových lesů. Nebude chybět ani nahlédnutí do bohaté historie Kypru, na jeho kulturní památky a také do současné kulturní krajiny.

Jehličnany
Venkovní expozice, Fata Morgana
1. 7.–30. 8.
Projděte se zahradou po stezce, která vám představí významné druhy sbírky jehličnanů. Severní část zahrady včetně arboreta nabídne převážně severoamerické a asijské druhy, Ornamentální zahrada přiblíží sadovnické využití jehličnanů, specifické uplatnění těchto dřevin uvidíte v Japonské zahradě. S tropickými a subtropickými druhy se seznámíte ve skleníku Fata Morgana a v expozici Svět sukulentů. Ve vybraných částech zahrady vás čekají ukázky šišek, jehlic, ale i kmenů a jejich řezů včetně názorných kreseb. To vše doplní velkoformátové fotografie.

Klára má svátek
12. 8., 13.00–21.00 h
Vinice sv. Kláry
Vezměte Kláru na piknik. Patronka naší vinice má svátek, přijďte s námi oslavit její velký den. Ve Vinotéce sv. Klára si vyberete z nabídky piknikových balíčků, poradíme vám s volbou vhodného vína a půjčíme skleničky i deku. Čím si připít, je jasné – jedině vínem z naší vinice!

Mezinárodní den Rulandského modrého
18. 8., 13.00–21.00 h
Vinice sv. Kláry
Rulandské modré může mít mnoho podob. Na vinici sv. Kláry se mu skvěle daří a vyrábíme z něj svěží rosé, klaret a v dobrých ročnících především červené víno s výborným potenciálem k dlouhodobému zrání. Od 14 hodin bude pro vás na terase pod ořechem přichystána volná degustace toho nejlepšího z této odrůdy.

(tz)