0067 smNejprestižnější událost plesové sezóny roku 2020 se po čtyřech letech navrátila do Prahy, do novorenesanční stavby, v níž se psala historie. Galavečer, který se uskutečnil 29. února, v sobě kombinoval to nejlepší z tradiční vídeňské plesové kultury s moderními hudebními prvky a výjimečnou gastronomií.


Jedinečné místo, jedinečná atmosféra i gastronomie

V centru města je mnoho historických budov, jen málokterá má však takovou atmosféru, jako právě Rudolfinum, kde slovo ples dostálo svému významu a naplnilo svůj obsah exkluzivitou podtrženou dobročinnými záměry. Přestupný rok 0227 smlákal k tomu, aby pro tuto mimořádnou společenskou událost bylo zvoleno mimořádné, nevšední datum: „Vybrali jsme 29. únor, protože přestupné datum v sobě má určitou symboliku. Ples se do Prahy vrací čtyři roky poté, kdy se zde poprvé konal,“ komentoval spolupořadatelTomáš Pakosta z Valoria Catering, společnosti, která se starala o špičkovou gastronomii, jež návštěvníkům zpříjemňovala celý program večera. Menu bylo složeno z mnoha nápaditých pokrmů, jež v sobě snoubily českou kuchyni a francouzské vlivy. Každý z hlavních chodů byl dílem jednoho šéfkuchaře, který na něj dohlížel od surovin, přes proces přípravy až po samotné servírování. Jako tradičně celou gastronomickou přehlídku doprovodil také servis dvou barů s krevetami a ústřicemi.

Zážitky, které budou ještě dlouho rezonovat

1790 smVstupenky na ples byly rovněž dílem velmi promyšleným. Svými názvy vzdávaly hold největším hudebním géniům, kteří psali dějiny umění v tomto ojedinělém architektonickém skvostu. Nejprestižnější linie vstupenek nesla jméno Antonína Dvořáka a hostům zajišťovala mimořádnou péči: k jejich stolu byl přidělen osobní číšník a sommeliér, jehož úkolem bylo ke každému chodu doporučit to správné víno podtrhující chuťový zážitek. Další dvě linie vstupenek nesly jména hudebních skladatelů Josefa Suka a Jana Kubelíka, po nichž jsou pojmenovány rudolfínské sály. I pro jejich držitele byl připraven nadstandartní servis. „Naprosto zásadní pro nás bylo, aby se hosté cítili komfortně, aby si odnesli zážitek, který v nich bude ještě dlouho pozitivně rezonovat. Aby si moli dát jídlo, na které mají chuť kdykoli během večera, aby měli k ruce příjemnou obsluhu, která je večerem provede s úsměvem. Řídili jsme se nikoli pravidlem na ples dostat co nejvíce lidí, ale záměrem, který nám velel nachystat nezapomenutelnou podívanou, společenskou událost, na kterou budou všichni vzpomínat plni pozitivních emocí,“ Vysvětluje Bedřich Snášel, spolupořadatel Plesu.

Nové charitativní spolupráce

2624 smZa celou historii pořádání Plesu jako Brno a Plesu v Rudolfíně se již vybralo pro charitativní účely víc než 8 milionů korun. Tyto prostředky měly jediný cíl: pomoci prostřednictvím Nadačního fondu Pro dětský smích desítkám nemocných dětí v republice. Rok 2020 s sebou však přinesl jednu novinku. Byla zahájena spolupráce s Nadačním fondem Be Charity a Nadací Nova. První jmenovaný založila Bára Nesvadbová. Jeho posláním je pomáhat handicapovaným dětem, například i těm s nemocí motýlích křídel. Nadace Nova pomáhá rodinám, které se dostaly do tíživé životní situace, a zaměřuje se především na podporu a pomoc dětí v oblasti zdraví, vzdělávání a domácího zázemí: „Finančí prostředky získané prostřednictvím plesu jsou určené pro Sociální fond a poputují ve prospěch dětí ze sociálně slabého prostředí. Chceme jim tak umožnit, aby se mohly rozvíjet a začlenit se do běžných aktivit,“ podotkla předsedkyně Nadace Nova Anna Ševerová.
O výtěžek z dražby se však podělí oba projekty s nadací Krása pomoci Taťány Gregor Brzobohaté, která své úsilí dlouhodobě soustředí na zlepšení životních podmínek seniorů.

Na červeném koberci i na parketu

0416 smNa návštěvníky čekalo entrée, které je hodno evropských panovníků. Přesně v 19:00 se otevřely brány Rudolfína a za doprovodu Českého filharmonického kvarteta mohli hosté vstoupit do útrob historické budovy po červeném koberci. Ples zahájilo vystoupení Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie. Průvodcem večera, který brilantně moderoval celou událost, se stal Libor Bouček. K tanci i zábavě zahráli Collegium českých filharmoniků, Big Band Gustava Broma, klavírista Ivo Kahánek, ale také hvězdy české a slovenské populární scény – kapela CHINASKI! či nadaná zpěvačka Kristína.
Ve světle reflektorů, na červeném koberci i parketu zazářily stálice českého showbusinessu i sportu: Nikol Švantnerová, Bára Nesvadbová, Olga Menzlová, Andrea Kalivodová, Mahulena Bočanová či Barbora Strýcová.

(tz, red)