uzkosti trapiStrach, obavy a špatné předtuchy. V těžkém psychickém rozpoložení se v době koronavirové pandemie nachází mnoho lidí. Obzvláště obtížná je tato situace pro starší generaci – nejen, že jsou senioři více ohrožení a mohou mít horší přístup k informacím, službám i zboží, ale navíc se s úzkostí často nemají komu svěřit a nevědí, jak ji řešit.

Pozor na alkohol

Přestože alkohol nebo prášky na uklidnění se nacházejí téměř v každé domácnosti a nabízí se tak jako rychlé a jednoduché řešení, mohou ve výsledku napáchat více škody než užitku. Účinek totiž může být silný, ale po jeho vyprchání se ocitnete zase na začátku, a tak je nejjednodušší sáhnout po další sklence či prášku, což může postupně vést až k závislosti. Starší lidé navíc často žijí sami, takže si jejich rizikového chování rodina může všimnout příliš pozdě. Mnohem vhodnější alternativu pro uklidnění a harmonizaci mysli najdeme v přírodě. „Odedávna využívaným prostředkem pro zklidnění organismu je kozlík, a hlavně tinktura z něj vyrobená. Kromě zklidňujících účinků také zlepšuje spánek, který je důležitý pro dobrý chod organismu. Zklidňující účinky má také vrbka, která uvolňuje psychické napětí, přispívá k psychické pohodě a tiší bolesti hlavy. Jedním z nejlepších bylinných prostředků je potom gemmoterapeutikum z pupenů lípy. Zklidňuje organismus a tlumí bolesti nervového původu. Překonávat působení stresů pomáhá rovněž gemmoterapeutikum z šišáku bajkalského,“ nabízí alternativy nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Prodýchejte se do klidu

Úzkostné stavy sice začínají v hlavě, ale mohou mít i fyzické projevy. Pokud (například při sledování zpravodajství) zaznamenáte svírání v hrdle, zvýšenou dušnost nebo bušení srdce, nemyslete hned na nejhorší. Stejné projevy totiž může vyvolávat právě úzkost. Pomoci si můžete často sami jednoduchým dechovým cvičením, kdy se například soustředíte na hluboké nádechy nosem a dlouhé, pomalé výdechy pusou.
„Bylinkou první volby pro zlepšení psychického napětí a zmírnění depresí je třezalka tečkovaná. Povzbuzuje nervový systém, ale nemůžeme ji využívat při působení slunečních paprsků a společně s antidepresivy. Dalším přírodním prostředkem, který nám může pomoci při likvidaci stresu, je eleuterokok – čertův kořen. Jeho užívání též zklidňuje nervovou soustavu. Panické poruchy mohou být také způsobovány různými bakteriálními a parazitálními zátěžemi, v tomto případě je však nutné důkladné vyšetření,“ upozorňuje Podhorná. Při řešení nervových poruch je podle ní nutné též zlepšení a regenerace nervového vlákna. „Pro podporu organismu k regeneraci poškozeného nervového vlákna slouží bělotrn kulatohlavý. Pro podporu činnosti nervů a psychické rovnováhy je vhodné gemmoterapeutikum z javoru babyky, které zabezpečuje zlepšení vedení vzruchu nervem,“ dodává. Pokud by ale potíže neustupovaly, je vhodné obrátit se na svého lékaře. Vždy je ale dobré ho kontaktovat nejprve telefonicky – často si tak ušetříte zbytečnou cestu nebo dlouhé čekání.

Nepodceňujte odpočinek

Ven prakticky nevycházíte, takže si říkáte, že nemáte být z čeho unavení? I samotný stres z nastalé situace je pro mnoho lidí vysilující. Pokud jste tedy zvyklí na krátký spánek po obědě, není potřeba ho vynechávat, přestože si říkáte, že si ho nezasloužíte. Je-li to možné, spěte dostatečně a udržujte svůj obvyklý spánkový režim. Pokud večer ne a ne usnout, zkuste během dne zařadit nenáročné cvičení, například lehkou formu jógy, pilates nebo strečinku. Při nespavosti místo spánku sáhněte raději po bylinkách. „Je dobré si také uvědomit, že se na kvalitě spánku mohou podepsat zdravotní problémy. Ať už je to podrážděný žlučník, který znemožňuje zklidnění, a tedy i usnutí, nebo úbytek hormonů v období klimakteria, kdy se nespavost vždy objevuje. V tomto případě tedy použijeme spolu s bylinkami pro zlepšení spánku též bylinky na zlepšení hormonální činnosti,“ doplňuje Podhorná.

Zůstaňte v kontaktu s blízkými

Pocit osamělosti na psychické pohodě zrovna nepřidá. Přestože jsou nyní návštěvy i společenské akce omezené, není potřeba uzavírat se do sebe. S rodinou si volejte každý den a nebojte se vyzkoušet také videohovory. Zapojte se do diskusí na internetu o tématech, které vás zajímají, třeba na fórech pro houbaře nebo amatérské ornitology. Pokud jste v úzkých, obraťte se na linku pro seniory, kde vám ochotně pomohou.

(tz)