po koj 1

Děti doma znenadání tráví mnoho času, zpravidla v nesprávném sedu zkroucení nad stolem, což ohrožuje nejen zdravý vývoj páteře, ale i celého pohybového aparátu. Právě teď si přitom více než kdy jindy uvědomujeme, že zdraví není samozřejmost a je třeba mu jít aktivně naproti. Jak tedy zdravé sezení dětí správně ohlídat a jak různé nedostatky řešit?

Péče o zdraví dětí nekončí u dnes tolik skloňované hygieny, správné stravy nebo pohybu. Dlouhé domácí sezení nad učením má vliv na vývoj páteře a celého pohybového aparátu a ovlivnit může např. to, zda bude mít dítě do budoucna problémy se zády. Pravidla správného sezení jsou přitom v podstatě stejná jako pro dospělé. Obě chodidla musejí být pevně opřena o zem, kolena v úrovni nebo pod úrovní boků, kyčel, koleno a kotník by měly svírat pravý úhel, stejně tak i lokty. U mladších školáků například málokdo řeší fakt, že nohama ze židle nedosáhnou na zem, čímž se ale zbytečně přetěžuje bederní páteř.

Jednou z nejlepších cest, jak správné držení těla podpořit, je vybavit dětský pokoj nastavitelným ergonomickým nábytkem, který se školáky doslova vyroste. U dětského křesla se dá obvykle nastavit výška sedáku, ale i výška zádové opěrky. Nohy visící ve vzduchu řeší buď speciální opěrný kruh, nebo přímo psací stůl s nastavitelnou výškou pracovní desky. „Při výběru by rodiče měli myslet na to, že ergonomický nábytek musí s dítětem vydržet mnoho let, a proto je třeba všímat si i takových detailů, jako je třeba kvalita potahových materiálů. Ty by měly mít v ideálním případě dlouhou životnost a vysokou odolnost vůči skvrnám,“ dodává Kateřina Zaydlarová, CEO Centra zdravého sezení. „Vybrat se dají i rostoucí stoly s chytrými doplňky, jako je naklápěcí plocha desky, polička se čtecím nástavcem, výsuvný organizér na psací potřeby nebo opora zápěstí s pravítkem.“

Podle některých odborníků je navíc vhodně zvolený dětský nábytek a správné nastavení pracovního prostředí jedna z cest, jak pomoci neposedným a temperamentním povahám začít se na učení doopravdy soustředit. Ke zdravému domácímu učení ovšem stále nezastupitelně patří aktivní oddych. Společně si doma zacvičit nebo vyrazit ven a vyběhat se na čerstvém vzduchu pomůže nejen tělu, ale i soustředění a především tolik potřebné dobré náladě.

(tz)