Sona Jelinkova KBRozhovor Renaty Majvaldové se Soňou Jelínkovou (na snímku), manažerkou Interních a externích akcí, sponzoringu a CSR v Komerční bance.

Co všechno se dá podle vás zahrnout pod pojem finanční gramotnost (FG)?

Jednoduše úplně vše, co je spojeno s penězi a s nakládáním s nimi. A to od prosté schopnosti spravovat vlastní rozpočet, přes znalost základních mechanismů fungování světa financí, po rychlou orientaci ve finanční terminologii. Velmi důležité je přitom také nezapomínat na blízké oblasti, jakými jsou digitální a mediální gramotnost, které se stále silněji vzájemně s finanční gramotností, respektive s jejím šířením, prolínají.

Co je podle Vás největší problém?

Určitě velkým problémem je nezdravé zadlužování a s tím související zvyšování počtu lidí v exekuci. To je podle mě velmi silné téma, o kterém musíme diskutovat a které je potřeba neustále připomínat, a to napříč generacemi.

Jak přistupuje Komerční banka k potřebě zvyšování úrovně finanční gramotnosti u nás?

Podporujeme hned několik smysluplných projektů. Jedním z nich je „Global Money Week“, ve kterém jsme již druhým rokem hlavním partnerem. Dále je to „Ekonomická olympiáda“, která se snaží zlepšit finanční a ekonomické znalosti středoškoláků na bázi velmi zajímavé mezinárodní soutěže. Aktivně se účastníme také projektu České bankovní asociace „Bankéři do škol“. K finanční gramotnosti se snažíme přistupovat systémově. Podporou etablovaných projektů dáváme prostor pro jejich další rozvoj, a kromě toho realizujeme projekty vlastní. V loňském roce proběhla hned řada setkání se seniory, pro které šlo o novou příležitost zcela otevřeně si o finančních a bezpečnostních tématech s bankou popovídat.

Proč je pro vás důležité zapojení do mezinárodní iniciativy Global Money Week 2020?

Líbí se nám, že tato iniciativa umí v jednu chvíli propojit více skupin, jako jsou instituce, podnikatelé, zájmová sdružení. Všechny přitom spojuje jedna věc, a to chuť dále zlepšovat úroveň finanční gramotnosti.

Jakými aktivitami chce a může KB přispět?

Jsme moc rádi, že v rámci Týdne vzdělávání budou naši kolegové přednášet a diskutovat o tématech z oblasti finanční a digitální gramotnosti či kyberbezpečnosti.

Jak vidíte úroveň finančního vzdělání v české společnosti za deset let?

Věřím, že bude lepší. Všichni jsme už udělali spoustu práce, a jsme připraveni v tom pokračovat. A určitě bude zapotřebí stále značného společného úsilí pro další kvalitativní posun.