br yleOpatření přijatá k omezení šíření koronaviru již zasahují do životů téměř všech obyvatel naší země s tím, že zvlášť závažně může tato krize dopadat na osoby se zrakovým postižením.. Například nevidomým lidem snadno unikne cedule oznamující uzavření určitého zařízení nebo jiná opatření. Mnozí zrakově postižení sice používají čtecí aplikace, to ovšem vyžaduje manipulaci s telefonem na veřejnosti. Přístroj je nutné natočit tak, aby text zachytil, případně plochu obsahující text dokonce nahmatat, což zvyšuje riziko nákazy virem.

Na umělé inteligenci založený asistenční přístroj OrCam MyEye 2 ovšem čte automaticky z jakéhokoliv povrchu a ovládá se intuitivními gesty rukou, které uživateli nechává volné. Zařízení o velikosti prstu je vybaveno kamerou a reproduktorem, přes který uživateli předává vizuální vjemy zvukovou formou v reálném čase a bez nutnosti připojení k internetu. Kromě toho, že přečte jakýkoliv tištěný a digitální text, přístroj dokáže uživateli také sdělit, kolik se kolem něj nachází osob – což je relevantní informace pro někoho, kdo se snaží minimalizovat riziko nákazy.

Další funkcí, která může pomoci omezit pravděpodobnost nakažení, je schopnost OrCam MyEye 2 na základě čárových kódů identifikovat zboží v regálech, tedy říci uživateli jméno výrobku, jeho varianty (např. různé příchutě, balení...) Zrakově postižený si nejenže bez pomoci ostatních nakoupí, zároveň ale v obchodě stráví mnohem méně času, než kdyby byl vybaven pouze bílou holí. Přístroj lze také naučit názvy zboží, která ve svojí paměti uležena nemá. Podobně jako si zapamatuje jména osob, která uživatel přiřadí ke konkrétnímu obličeji.

„OrCam MyEye 2 jedinečným způsobem slučuje celou řadu důležitých funkcí v jeden snadno ovladatelný přístroj. Který mi pomáhá zvládat každodenní život se stále větší lehkostí. Dodává mi sebevědomí a zvyšuje moji nezávislosti i bezpečí, také v souvislosti se současnou medicínskou krizí,“ říká Ráchel Skleničková, zcela nevidomá pianistka a zpěvačka, která OrCam MyEye 2 používá. „Virus tak omezuje můj život hlavně tím, že po mnoho týdnů nebudu vystupovat. Doufám ale, že se situace brzo uklidní a toto i další opatření budou moci být opět zrušena.”

V případě zájmu si lze nechat přístroj předvést jeho distributorem, společností Sagitta.

OrCam Technologies je lídr na poli osobní nositelné technologie založené na umělé inteligenci (AI). Společnost založili v roce 2010 profesor Amnon Shashua a Ziv Aviram, spoluzakladatelé společnosti Mobileye (dnes součást společnosti Intel), světové jedničky v systémech zabraňování kolizím a inovátora v oboru autonomního řízení automobilů. Inspirován vývojem přelomové technologie umělého vidění pro bezpečnější provoz automobilů, OrCam využívá počítačové vidění založené na AI ke zvyšování nezávislosti zrakově či sluchově postižených, lidí s poruchou schopnosti číst a dalších skupin. Vlajkovou lodí společnosti je OrCam MyEye 2, asistenční zařízení, které se dostalo na seznam nejlepších inovací loňského roku TIME Best Inventions of 2019.

Více informací najdete na www.orcam.com či YouTube, a můžete nás sledovat na sociálních sítích Facebook a Twitter.

(tz)