dušk kováU nás i v zahraničí lidé nevědomky podléhají rozličným mnohdy i nepravdivým reklamním sdělením a těžko posuzují, které přípravky na výživu kloubů a pohybového aparátu jsou kvalitní, tedy účinné, a které nikoliv. Každý výrobce má totiž dovoleno používat pro informování o svých produktech takzvaná zdravotní tvrzení, která jsou přesně definována Evropskou unií. Všichni tak tvrdí totéž a situace je pro zákazníky i odborníky často značně nepřehledná.

Málokdo ví, že ještě před osmadvaceti lety svět žádnou kloubní výživu neznal. Ta, stejně jako celý obor, vznikla v roce 1992 v Ústí nad Orlicí na základě mnohaletého výzkumu prof. MUDr. Milana Adama, DrSc., který je světově uznávaným vědcem v oboru revmatologie a molekulární biologie kolagenu. Profesor Adam dlouho hledal přírodní látky, které by podporovaly regeneraci pojivových tkání kloubů. Nakonec zjistil, že jednoznačně nejúčinnější jsou v tomto směru kolagenní peptidy, což je upravený, enzymaticky rozštěpený kolagen. A tak malá česká firma ORLING v roce 1992 mohla dát světu první kloubní výživu řady Geladrink s vysokým obsahem kolagenních peptidů.

Proč je pro účinnost kloubní výživy důležitý obsah kolagenních peptidů a nikoli jen kolagenu lze demonstrovat na příkladu syrové brambory. Ta je nestravitelná a teprve až vhodnou úpravou z ní může vzniknout chutný a tělu prospěšný pokrm. Stejně tak i kolagen se musí vhodně upravit, aby se dostal do kloubů a posílil je zevnitř. To jako první rozpoznal můj otec Milan Adam. Kolagen rozdělil na kolagenní peptidy, které se už do kloubů bezpečně dostanou a pečují o ně zevnitř. To je zázrak českého Geladrinku obsahujícího bioaktivní kolagenní peptidy, tedy kolagenní bílkovinu, která prokazatelně přispívá ke zdraví kostí a kloubů.

Kloubní výživa se stala předmětem velkého celosvětového byznysu a snadno podléhá marketingovým tlakům. Jednoduše proto, že bolesti kloubů závažným způsobem snižují kvalitu života a omezují pohyblivost, která je základní lidskou potřebou. Dnes by se prof. Adam hodně divil, neboť podle současné právní úpravy Evropské unie i Česka je za doplněk stravy na klouby možné vydávat cokoliv, co obsahuje pouhých 15 procent doporučené denní dávky vitamínu C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro pojivové tkáně kostí a chrupavek.

V Česku i v Evropě stačí 12 miligramů vitamínu C denně a k tomu cokoliv. Takže to mohou být třeba i „sušené zaječí bobky“ s vitamínem C, v tabletách či kapslích. I to už je dnes možné vydávat za kloubní výživu. Je samozřejmě neúčinná, ale lze ji před kontrolními orgány obhájit platnými zákony či nařízeními o zdravotním tvrzení vztahujícím se k 15 procentům referenční hodnoty příjmu vitamínu C. Ten je skutečně nezbytný k tvorbě kolagenu, avšak v podstatně vyšší dávce. Tak hluboko jsme klesli při zavádění evropských nařízení a kontrolních systémů, které původně měly chránit spotřebitele a bránit různým podvodníkům prodávat doplňky stravy s neověřenou účinností. A že není kolagen jako kolagen? To dnes málokoho zajímá! Proto na trhu běžně nacházíme takzvané kolagenní přípravky na klouby s účinností stěží na úrovni želatinových medvídků nebo zabíjačkové tlačenky. Neupravený, enzymy nerozštěpený kolagen jednoduše nemá biologickou aktivitu, neovlivňuje činnost buněk a nemá tak žádné účinky na zdraví kostí a kloubů.

Za skutečnou kloubní výživu lze tedy považovat výhradně takové doplňky stravy, které respektují odborné poznatky a obsahují látky a jejich dávkování ověřené světovým vědeckým výzkumem. Mezi takové látky patří bioaktivní kolagenní peptidy, jejichž účinnost jako první rozpoznal prof. Adam. On i další vědci prokázali a popsali průběh vstřebávání, distribuci a biologickou aktivitu kolagenních peptidů, které podporují množení buněk a zvyšují tvorbu kolagenu o sto procent již za jedenáct dní. Bioaktivní kolagenní peptidy Gelita získaly v roce 2018 tři významná mezinárodní ocenění za vliv na zdraví pohybového aparátu a kůže lidí. Jejich zdravotní bezpečnost potvrdily Americký úřad pro kontrolu a schvalování léčiv, Německý institut pro léky a medicínské výrobky, Ministerstvo pro ochranu spotřebitelů Německa a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Právě tyto kolagenní peptidy, a také světově první kloubní výživa z Ústí nad Orlicí, vznikly na základě výzkumu prof. Adama, který je držitelem ceny UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě. Přípravky řady Geladrink jsou nositeli prestižních doporučení České společnosti tělovýchovného lékařství, Společnosti pro pojivové tkáně a Ortopedicko-protetické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Komplexní doplněk stravy Geladrink vyživuje, regeneruje, chrání a přispívá ke zdraví kostí a kloubů a je stále jedinou kloubní výživou na světě s účinností objektivně potvrzenou klinickou studií podle zásad Medicíny založené na důkazech. Obsahuje totiž v účinných dávkách bioaktivní kolagenní peptidy Gelita, vitamín C, glukosamin a chondroitin sulfáty, hyaluronan sodný, MSM, extrakt z Boswellie serraty, vitamíny a antioxidanty.

Ing. Kateřina Marie Dušková, odborník na biochemii pojivových tkání a spolumajitelka společnosti ORLING