DSC 8391 kopieMezi speciální projekty největšího výrobce přívěsných vozíků v České republice společnosti Agados se řadí i mobilní cisterna na přepravu pitné vody. Cisternu NAVA 2000 si převzala jednotka Hradní stráže, která ji nyní začne v případě potřeby využívat. Nová cisterna patří vedle polní kuchyně, obojživelného přívěsu nebo úpravny vody k úspěšným projektům firmy, které využívají armády různých zemí, ale i složky integrovaného záchranného systému.

Moderní cisterna na přepravu vody je opatřena jednonápravovým odpruženým robustním podvozkem o celkové nosnosti 3.500 kg, který zajišťuje snadný pohyb v obtížném terénu. Přívěs je vybaven výškově stavitelnou ojí umožňující připojení za tažná vozidla různých typů. Objem nádrže je 2000 litrů. Cisterna o rozměrech (dך×v) 4.100×2.250×1.400 mm má celkovou hmotnost 1.020 kg (prázdná nádrž) a 3.020 kg (plná nádrž). V zadní části přívěsu se mimo jiné nachází technologie potřebná k obsluze cisterny. „Jednotka Hradní stráže využije cisternu k dopravě a skladování pitné vody v polních podmínkách,“ popisuje Petr Ostrý, jednatel společnosti Agados.

Velkomeziříčská firma slaví v oblasti speciálních projektů úspěchy. Během letošního Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně získala dvě ocenění za unikátní obojživelný přívěs, který si poradí v náročném terénu. Několik cen získala v posledních letech také polní kuchyně PK4, kterou také mimo jiných využívá i Hradní stráž. Mezi speciální projekty české firmy patří nejen cisterna, ale i úpravna vody, mrazicí box nebo osvětlovací věž vhodná k nasvícení míst havárií, pracovních míst, táborů a v podobných situacích v případě polních podmínek.
Vedle těchto projektů má firma ve svém portfoliu zejména vozíky pro civilní přepravu. Nabízí variabilní hydraulický přívěs ADAM nebo jednoduché vozíky za auto, přepravníky motocyklů a automobilů, skříňové přívěsy včetně profesionálních přívěsů s délkou přes 10 metrů. Vyrábí také vozíky na míru. Aktuální novinkou ve výrobě je řada skříňových přívěsů ze sendvičových panelů.

Agados je v České republice největším výrobcem přívěsů a zároveň jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategorii O1 a O2 (celková hmotnost přívěsů do 750 kg a do 3500 kg). Agados ročně prodá okolo 30 tisíc vozíků. Společnost je zastoupena ve většině evropských států a na území České republiky. Polovina produkce míří za hranice. Společnost Agados nabízí přívěsy z široké palety vyráběných brzděných a nebrzděných typů různého použití, rozměrů, použitého materiálu a bohatého příslušenství. Agados zajišťuje i kompletní servis a prodej náhradních dílů i na starší typy přívěsů. Výrobou přívěsů se zabývá od roku 1992. Sídlí ve Velkém Meziříčí.

(tz)