Hana Kadečková ZP MV ČR copyPodle aktuálních údajů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR přesáhly v loňském roce celkové náklady na léčbu pacientů s nemocemi kostí a kloubů částku 3 miliardy korun. Ještě před čtyřmi lety to bylo o půl miliardy méně. Klientů postižených artrózou, revmatem nebo osteoporózou eviduje pojišťovna v současnosti téměř 400 tisíc. A právě na problematiku poslední jmenované nemoci upozornil Světový den osteoporózy, který každoročně připadá na 20. říjen.

Osteoporóza, jedna z nejčastějších nemocí kloubů a kostí, trápí v České republice tři čtvrtě milionu lidí. Její výskyt se neustále zvyšuje a uvádí se, že v civilizovaných zemích postihuje 7–10 % obyvatel. S rostoucím počtem nemocných se pochopitelně také zvyšují náklady na léčbu této nemoci a osteoporóza se tak stává nejen zdravotnickým, ale i ekonomickým problémem. Jak uvádí tisková mluvčí pojišťovny Hana Kadečková: „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR eviduje mezi svými klienty téměř 30 tisíc pacientů s osteoporózou a jejich léčba stojí ročně přes 204 milionů korun.“

Tichý zloděj kostí

Osteoporóze se někdy také říká „tichý zloděj kostí“, protože přichází velmi nenápadně a bez větších příznaků, někdy ji může předznamenat pobolívání v zádech. Při osteoporóze dochází k řídnutí kostní hmoty, čímž se zvyšuje jejich křehkost. Nemocný je tak mnohem náchylnější ke vzniku zlomenin, k nimž může dojít již po malém úrazu nebo dokonce bez něj.
Na vzniku osteoporózy se podílí jednak dědičnost, ale také nedostatek pohybu a tělesné aktivity, užívání některých léků, nadměrná konzumace kávy a alkoholu, kouření nebo nedostatek vitamínu D a vápníku. Vyšší riziko je především u žen po menopauze. Uvádí se, že 40–50 % žen starších 50 let utrpí během svého života zlomeninu v důsledku osteoporózy. Častější výskyt této nemoci u žen potvrzují i statistiky ZP MV ČR. „Ze všech našich klientů s osteoporózou tvoří ženy téměř 90 %,“ říká Hana Kadečková.

Léčba osteoporózy

Smyslem léčby osteoporózy je udržet, případně i zlepšit kvalitu kostí a zabránit zlomeninám, z nichž některé mohou být velmi závažné. Velkým problémem bývají především fraktury krčku stehenní kosti, po nichž zůstává 50 % nemocných pohybově hendikepovaných. Jako u řady jiných nemocí, i v případě osteoporózy lze snížit riziko jejího vzniku prevencí, především cvičením. Pravidelný tělesný pohyb pomůže udržet kostní hmotu a kosti zdravé, navíc posiluje svaly a zlepšuje koordinaci, čímž snižuje riziko případného pádu. Ideální je cvičení s vlastní váhou ve vzpřímené poloze, ve které se zatěžují kosti. Ke snížení rizika vzniku osteoporózy přispívá rovněž vyvážená strava s dostatkem vápníku a vitamínu D, jakož i omezení rizikových faktorů.

(tz)