Fiskars Sazeni stromu 1Společnost Fiskars letos slaví 370. výročí od svého založení. Je vůbec nejstarší finskou firmou a aktuálně ve více než dvaceti zemích světa zaměstnává zhruba 4800 lidí. Významné jubileum si připomněli i zaměstnanci české pobočky a vyrazili do kůrovcem poničených lesů u Chocerad sázet nové stromy. Fiskars je předním světovým dodavatelem značkových spotřebitelských výrobků pro domácnost, zahradu a pobyt v přírodě. Ikonickými se staly především sekery Fiskars, které jsou charakteristické svým vzhledem i funkčností, ale do portfolia firmy spadají například i nůžky, nože či kuchyňské nádobí.

Vznik společnosti je datován do roku 1649, kdy ve vesnici jménem Fiskars (cca 100 km na jih od hlavního města Helsinky) vznikla menší dílna na zpracování železa. Kromě samotného železa se zde postupně začaly zpracovávat i další kovy a dílna se přetvořila v továrnu, která měla vůbec první vysokou pec ve Finsku. V ní se vyrábělo drobnější náčiní jako lopaty, sekery, nože, ale i parní stroje, lokomotivy či motory. V roce 1967 se zde zrodil i kultovní výrobek Fiskars, nůžky s oranžovou rukojetí, které způsobily převrat v každodenní praxi stříhání. Byly totiž vůbec prvními nůžkami na světě s plastovou rukojetí.

Bohatou historii firmy se rozhodli si připomenout i zaměstnanci české pobočky, kteří společně vyrazili sázet jedle a buky do kůrovcem poničených lesů poblíž Chocerad. Po odborné instruktáži správce místních lesů pak za jeden den vysázeli přes 1000 nových stromků.

“Společnost Fiskars ušla opravdu dlouhou cestu a my si velmi vážíme toho, že i zde v Čechách můžeme být její součástí. Dlouho jsme přemýšleli, jakým způsobem bychom výročí oslavili. A protože naše náčiní má lidem především dobře a kvalitně sloužit při každodenní práci, rozhodli jsme se udělat tu nejjednodušší a pro nás svým způsobem i nejpřirozenější věc. Chopili jsme se našich rýčů a lopat a vyrazili do přírody sázet stromky,“ říká Tomáš Duda, regionální manažer společnosti Fiskars.

(tz)