LPK mladí řeší své projektyNa zámku Vilémov od 15. do 21. července proběhl 4. ročník Letního podnikatelského kempu pro mládež z dětských domovů a sociálně slabých rodin. Projekt pořádá a organizuje Nadace ZET profesora Milana Zeleného ve spolupráci s Českou manažerskou asociací ČMA a společností yourchance o.p.s.

Již po čtvrté se na zámku Vilémov uskutečnil Letní podnikatelský kemp pro mladé z dětských domovů či ekonomicky znevýhodněných rodin. Letos se kempu zúčastnilo patnáct mladých lidí z České republiky a Slovenska. Celý týden se jim věnovali mentoři a poradci, mezi nimi byli i úspěšní absolventi z předchozích ročníků, aby společně připravili životaschopný podnikatelský projekt. Hodnotitelská komise složená z vyhlašovatelů a podporovatelů této aktivity na závěr kempu ohodnotila všechny podnikatelské projekty, které před ní účastníci kempu prezentovali, a nejlepším z nich udělila ceny.

Pořadí vítězných projektů:

1. místo: Ladislav Šenkyřík, mobilní aplikace pro fitness centra, která sdružuje jak trenéry, tak i zájemce o zdravý životní styl a usnadňuje jejich vzájemnou spolupráci. ( Obdržel poukaz v hodnotě 3.000 Kč pro nákup na www.sportobchod.cz )
2. místo: Gabriela Sedláčková, Pancakehouse – nabídka bramborových placek podle receptu „Po babičce“ – verze: sladká, slaná a vegetariánská. ( Obdržela poukaz v hodnotě 2.000 Kč pro nákup na www.sportobchod.cz )
3.místo: Petr Havelka, restaurace „Kozí bouda“ zaměřená na využití zdravých lokálních potravin od farmářů pro přípravu zdravých pokrmů a prodej mléčných výrobků. ( Obdržel poukaz v hodnotě 1.000 Kč pro nákup na www.sportobchod.cz )
Cena yourchance: Gabriela Sedláčková, Darina Nunhartová ( Obdržely knihu Velké ženy z malé země. ) Renata Mrázová ( Získala on-line film Myšlením k bohatství. )
Cena prof. Milana Zeleného: Petr Havelka;
Cena sympatie: Roman France;
Cena za největší zápal: Iveta Raková (Bryan)

Ocenění si vlastně odneslo všech 15 účastníků kempu, a to za svoji aktivní práci při vytváření vlastních podnikatelských projektů.

V předchozích třech ročnících kempu vznikly start-upy, s nimiž organizátoři spolupracují jako mentoři:

1. ročník kempu 2016: start-up - Usušeno, Štěpán Serbus – sušené ovoce, www.ususeno.cz
2. ročník kempu 2017: start-up - Brazilské bistro Brafo, Filip Horáček – fast food
3. ročník kempu 2018: start-up - Honzovy řízky, Jan Oulehla - www.honzorvyrizky.cz
4. ročník kempu 2019: start-up bude vybrán z výše oceněných míst

Složení Hodnotící komise:
Nadace ZET: profesor Milan Zelený, Martin Rada – CEO AGROTEC a.s., Olga Girstlová – podnikatelka, Kristina Soukupová – podnikatelka, Jana Víchová – koučka a mentorka
yourchance: Jana Merunková, spoluzakladatelka a ředitelka yourchance o.p.s.
ČMA: Milan Mostýn, ředitel komunikace a tiskový mluvčí ČMA
Sponzoři: Dušan Pavlů – OVBAllfinanz, a.s., Luděk Hanáček – Deloitte CZ Services s.r.o., Maxim Dužek – projekt Podnikni to!

Projekt kempu podporují významní podnikatelé, úspěšní manažeři, malé i střední firmy a živnostníci, kteří se osobně kempu účastní. Zde mohli přímo jednat s mladými lidmi, jimž finančně podpořili jejich účast. Díky tomu vzniká neformální atmosféra osobních setkání a zajímavých diskusí.

Své zkušenosti z podnikání v letošním 4. ročníku kempu přijeli předat významní a úspěšní podnikatelé:
Pondělí 15.7: Peter Krištofovič – zakladatel finanční skupiny ArcaCapital a.s.
Libor Hoření – zakladatel portálu Toprecepty.cz
Úterý 16.7: Jannis Samaras– zakladatel Kofola, Ugo
Středa 17.7: Petr Ludwig – GrowJOB, autor knihy Konec prokrastinace
Čtvrtek 18.7: prof. Milan Zelený – známý česko-americký ekonom
Pátek 19. 7: Jan Smigmator – český jazzový zpěvák
Jan Vlachynský – zakladatel sítě netradičních brněnských barů
Nedílnou myšlenkou projektu je nacházení nových mentorů a spřátelených společností, kteří by se partnersky zapojili do projektu Letního podnikatelského kempu.

O letním podnikatelském kempu

Dlouhodobým posláním kempu je příprava mladých lidí na úspěšné zařazení do běžného života po odchodu z dětského domova nebo azylových domů. Seznámit má mladé lidi s tím, co je to být dobrým zaměstnancem, ukázat, jak se stát profesionálem ve svém oboru a hlavně, jak začít podnikat a předat mladým lidem informace, znalosti, a inspiraci dobrých příkladů. Program klade důraz na vzdělávání a osobní rozvoj jednotlivých účastníků. Podporuje a vytváří jejich zodpovědnost za uplatnění na trhu práce a v podnikání. Je zaměřen na tvorbu vlastního podnikatelského modelu každým z účastníků. Projekty mohou být rozvojové, zaměřené na vyjasnění vlastního potenciálu znalostí a dovedností, ale i přímo realizační vlastních podnikatelských nápadů.

(tz)