plantSpolečnost FlowerChecker v tomto roce získala ocenění Nápad roku v soutěži Al Awards, konané pod záštitou Svazu průmyslu a obchodu ČR. Nyní se Flowerchecker zaměřil na spolupráci s novými partnery.

 “V loňském roce se míra úspěšnosti pohybovala kolem 60%, ale nově naprogramovaný model poprvé dosáhl 90%,“ říká Ondřej Veselý, spoluzakladatel a vývojář FlowerChecker.

“Byli jsme osloveni společnostmi z oblasti zemědělství, životního prostředí nebo zahradnictví. Teď se zaměřujeme na usnadnění integrace strojového učení například do dronů, nebo zemědělské techniky To může být pomocí při hnojení nebo určování ohrožených druhů rostlin, firmy navíc aplikace umělé inteligence zajímá.“

“V loňském roce se úspěšnost aplikace Plant.id pohybovala okolo 60%. Nově natrénovaný model strojového učení poprvé dosáhl úspěšnosti až 90%.,” říká Ondřej Veselý. A jaká se vlastně měřila úspěšnost? Již několik let zavedená aplikace FlowerChecker využívá na rozpoznávání rostlin tým zkušených botaniků. I díky takto získaným datům se podařilo naprogramovat současnou verzi apliakce Plant.id. Odpovědi botaniků byly porovnány s výsledky modelu Plant.id. Průměrná úspěšnost je dlouhodobě 85%. Vývojáři očekávají, že se model strojového učení bude nadále zlepšovat díky přibývajícímu množství dat z aplikace FlowerChecker.

V letošním roce FlowerChecker získal ocenění Nápad rok v souteži Al Awards. Tu každoročně pořádá nakladatelství Economia a AI Startup Incubator pod záštitou záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. I díky tomuto úspěchu se společnost FlowerChecker nově zaměřila na novou spolupráci napříč obory. “V poslední době jsme byli osloveni společnostmi z různých oblastí jako je zemědělství, ochrany přírody a nebo zahradnictví. Nyní jsme schopni vylepšit traktor nebo dron o umělou inteligenci automatického rozpoznávání rostlin. To může být velkým usnadněním v případě přesného hnojení či mapování ohrožených druhů rostlin,“ dodává Ondřej Vild, botanik a jeden ze tří spoluzakladatelů. 

“Spolupráce s novými organizacemi nám potvrdilo, že o službu bude zájem napříč různými obory. Pustili jsme se do aktivního oslovování organizací, které by mohly tuto umělou inteligenci využít” doplňuje Ondřej Veselý. Pro snadnější komunikaci s klienty spustili novou webovou stránku https://web.plant.id . Technologická ukázka je dostupná na doméně https://plant.id. Zde si každý díky umělé inteligenci může během několika málo vteřin zdarma nechat určit libovolnou rostlinu. Tuto službu pravidelně využívá denně přes 100 uživatelů.

Letos v létě se firma připojila do programu JIC Master Jihomoravského inovačního centra. Díky této spolupráci mají vývojáři možnost svůj business plán pravidelně konzultovat se zkušenými podnikateli. “Nejsme odborníci na obchod nebo právo. Proto se vážíme této pomoci která nám pomáhá v našich začátcích. Jsem rád, že máme tuto příležitost přímo v Brně, kde celý nápad na automatické určování rostlin před pěti lety vznikl” dodává Ondřej Veselý.

https://cs.wikipedia.org/wiki/FlowerChecker

(tz)