Image foto 3Až 90 procent času trávíme v budovách bez dostatečného denního světla. Jak to ovlivňuje naše zdraví? Proč je přirozené denní světlo pro člověka tak důležité? Slunce je od pradávna součástí našeho života. Má blahodárný vliv na naši psychiku, zdraví i pocity energie, radosti a pohody. Současný způsob života a práce nás však stále více “uzavírá” do budov, kde je přirozeného denního světla málo, nebo převažuje umělé osvětlení. V průměru tak strávíme 90 % času v budovách bez dostatečného slunečního svitu, ať už doma nebo v práci. Ztrácíme tak kontakt s denním světlem a léčivými schopnostmi slunce.

Jak se projevuje nedostatek denního světla na našem zdraví?
Nedostatek denního světla působí negativně především na naši psychiku, snadněji podléháme stresu, jsme podráždění, cítíme se více unaveni a hůře se nám soustředí. Bez denního světla se nám také zhoršuje zrak a mohou bolet a pálit oči. Nedostatek denního, potažmo slunečního světla, má vliv také na tvorbu vitamínu D, řídnutí kostí, metabolické poruchy i na náš imunitní systém, bez jehož správné funkce pak snadněji podléháme nemocem.

Umělé osvětlení není řešení

Umělé osvětlení nedokáže nahradit denní světlo v jeho pravém smyslu. Umělé světlo je jednotvárné, nenabízí přirozenou dynamiku ani blahodárné účinky na náš metabolismus jako denní světlo. Navíc stálé intenzivní umělé osvětlení, jaké vyzařují například zářivky v kancelářích, v lidském těle navozuje pocit, že je neustále pravé poledne, což je pro tělo dlouhodobě vyčerpávající. Může tak narušovat náš přirozený biorytmus, na který má vliv pravidelné střídání denní doby, světla a tmy, ale i jemných světelných posunů během dne. Nejčastěji se to pak projevuje právě na našem duševním i tělesném zdraví.

Kudy do místnosti přivést denní světlo?

Přirozenou cestou, kudy přivádíme denní světlo do většiny interiérů, jsou okna. Často ale samotná okna nestačí, protože nepřivedou dostatek denního osvětlení do všech místností a jejich zákoutí. „Pokud okna na světlo v interiéru nestačí, ideální variantou je doplnit je světlovody. Jejich výhodou je, že přináší světlo do místnosti shora, tudíž podvědomě působí ještě přirozeněji jako zdroj denního osvětlení než okna samotná,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway, která je lídrem na trhu se světlovody, a dodává: „Při výběru světlovodů pak přihlídněte k množství světla, které dokáží do místnosti přivést. Rozdíly jsou v použitých materiálech. Mohu doporučit křišťálové světlovody, které jsou navržené tak, aby světlo neztratilo své přirozené složení ani intenzitu. Křišťálová střešní kopule, odrazná vrstva ze stříbra a skleněný rozptylovač světla přivádí do interiéru přirozené, zářivé a zdravé sluneční světlo. Významně tak pomáhají snížit negativní dopady pobytu člověka uvnitř budovy a přispívají lepšímu zdraví.“

Více na www.lightway.cz.

(tz)