5757Na tradiční výstavě Floria Jaro, která proběhla na Výstavišti Kroměříž od 1. do 8. května, se opět meziročně navýšil celkový počet návštěvníků. Při letošním ročníku prošlo bránami výstaviště téměř 75 tisíc lidí. Kromě tradičního širokého sortimentu pro dům a zahradu návštěvníky zaujala zejména unikátní květinová expozice s názvem Květinový zvěrokruh či živá ukázka květinového aranžovánína téma Čtvero ročních období.

„Jsem hrdý, že se nám již několik let daří lákat čím dál více návštěvníků nejen na naši jarní zahradnickou výstavu, ale i na další akce, které se na výstavišti uskutečňují. Ať už to jsou hudební festivaly či odborné výstavy. Letošní výstava Floria Jaro opět potvrdila ohromné výhody kroměřížského výstaviště, které má nadstandardní technické podmínky pro své návštěvníky. I v době největší dopravní špičky jsme byli schopni všechny automobily zaparkovat výhradně na našich parkovištích a při občasných deštivých přeháňkách se zase ukázala výhoda kompletně zastřešeného areálu,“ zhodnotil manažer výstavy Vojtěch Zahradník.

Již tradičně patřil pavilon A květinové expozici.V letošním roce si autoři výstavy vybrali za hlavní téma Květinový zvěrokruh. V celém pavilonu bylo zavěšeno dvanáct květinových objektů ztvárňující jednotlivá znamení zvěrokruhu. Hlavní expozici vytvořil tým Výstaviště Kroměříž ve spolupráci s předními českými aranžérkami Jarmilou a Petrou Pejpalovými. Květinová aranžmá mohli návštěvníci obdivovat i v zahradách výstaviště, kde pro ně aranžéři ze Svazu květinářů a floristů České republiky každý den tvořili expozici na téma Čtvero ročních období.

„Obzvlášť jsem nadšen z reakcí návštěvníků na naši květinovou expozici. Podle ohlasů mohu s čistým svědomím říct, že se nám i letos podařilo nastavit laťku odborné úrovně o něco výš než v minulém roce. Když si pročítám vzkazy návštěvníků, jsem pyšný na všechny aranžéry, kteří se na expozici podíleli. Návštěvníci měli velký zájem také o ukázky živého aranžování v zahradách výstaviště. Je hezké, že jsme mohli lidem ukázat, jak takové květinové aranžování probíhá a jaká práce se za florálními objekty skrývá,“ dodává Vojtěch Zahradník.

Celkem bylo na výstavě Floria Jaro přes 250 prodejců s širokým sortimentem pro dům i zahradu. Za letošní „hit“ v prodejích se dají považovat ovocné stromky a přísady. Prodejci s tímto zbožím byli vždy vyprodaní během pár hodin.

Výstaviště Kroměříž se již připravuje na nadcházející akce. V sobotu 18. května proběhne první ročník gastrofestivalu Mňam, na kterém návštěvníci ochutnají nejrůznější pochoutky z kuchyní po celém světě. Příznivci rockové muziky ocení první ročník hudebního festivalu Rock In Kroměříž, který se rozezní na výstavišti 25. května. Vystoupí zde kapely Škwor, Rybičky 48, Katapult, Arakain, Harlej či Cocotte Minute. Slavnosti lidové hudby, které proběhnou 9. června, lákají na Jožku Černého, Veselou trojku, Vladimíra Hrona, Moravanku Jana Slabáka, či Jožku Šmukaře.

(tz)