citroenFrancouzská automobilka Citroën, která je součástí koncernu Groupe PSA, slaví v tomto roce 100 let od svého založení. Citroëny se vyrábí v 9 závodech v Evropě, přičemž jedna z výrobních linek je i ve středočeském Kolíně. Nejčastěji inzerovaným modelem francouzského výrobce v posledních pěti letech bylo v ČR devítileté Berlingo s nejčastější průměrnou cenou 89 tisíc korun a s necelými 153 tisíci kilometrů na tachometru. Za posledních pět let bylo v České republice nabízeno 102 708 vozů Citroën. Data vyplývají z kontinuálního monitoringu trhu ojetých automobilů mezinárodní sítí autocenter AAA AUTO.

Prodeje Citroenů se ve společnosti AAA AUTO dlouhodobě drží kolem 4 % ze všech prodávaných značek, což je více než se dováží ojetých podle SDA a výrazně více než kolik se Citroenů prodává nových. Je tedy patrné, že je po Citroenech v České republice vysoká poptávka. Od roku 2014 jich největší tuzemský autobazar na středoevropském trhu prodal více než 17 000. Jak klesá stáří prodávaných vozů, tak se za pět let zvedla jejich průměrná cena o 40 tisíc na téměř 180 tisíc Kč. S 51 % lehce převažují vozy poháněné dieselovým agregátem, neprodávanější jsou dlouhodobě modely C3, C4 a Berlingo. „Hitem letošního roku jsou zánovní vozy C4 Grand Picasso, u kterých je v Mototechně i přes nízký stav najetých kilometrů možná úspora proti ceně nového vozu i výrazně více než 40 %,“ uvádí Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, která provozuje síť autocenter AAA AUTO a dodává: „Překvapením jsou i prodejní čísla modelu C4 Cactus v naší síti autocenter, a to i přes fakt, že někteří lidé považují tento vůz za kontroverzní.“

citroen c1Citroën c1 z kolínské automobilkyZajímavostí je, že v každé, ze čtyř zemí, kde působí síť autocenter AAA AUTO, je nejoblíbenějším Citroënem jiný model. Zatím, co u nás je to zmíněný Citroen Berlingo, kterých bylo v Česku na trhu ojetin za posledních pět let k dispozici 18 070, u našich východních sousedů je to model C3. Slovenští řidiči si v posledních pěti letech mohli vybírat z 9 257 ojetých kusů tohoto modelu. V Polsku představuje nejoblíbenější model C5 (56 184 kusů), v Maďarsku je to Xsara Picasso s 12 364 nabízenými vozy za posledních pět let.

Barometr trhu za duben 2019

Včetně vozů Citroen bylo v dubnu letošního roku na trhu ojetin nabízeno celkem 121 345 automobilů. Jejich cena se pohybovala nejčastěji okolo 130 000 Kč a 32 % z nich bylo z dovozu. Nejčastější stáří inzerovaných vozů bylo v dubnu 10,2 roku a jejich nejobvyklejší nájezd měl hodnotu 157 585 km. Žebříček top deseti nejinzerovanějších vozů nadále vede Škoda Octavia následovaná Fabií a VW Passat. Pořadí na prvních třech místech tedy zůstalo stejné jako v březnu.

(tz)