Floria Jaro 2019Svátek pro všechny zahradníky a zahrádkáře se blíží. Od 1. do 8. května bude Výstaviště Kroměříž patřit všem milovníkům květin, skvělé hudby a také těm, kteří přijdou potěšit své oko zhlédnutím nápadité květinové expozice. To vše, a ještě mnohem více zažijete na již 43. ročníku největší zahradnické prodejní výstavy v České republice – Floria JARO 2019.

Výstava návštěvníky láká nejen na nákup nejrůznějšího sortimentu pro dům a zahradu, ale na rok od roku nápaditější květinovou expozici na zajímavá témata. Za letošní hlavní motto květinové expozice si aranžéři z Výstaviště Kroměříž zvolili Květinový zvěrokruh. „Vstupem do vyzdobeného pavilonu A se přenesete do tajemného večera s nebem posetým miliony hvězd, z něhož se na Vás bude snášet dvanáct květinově ztvárněných znamení zvěrokruhu z tisíců jarních cibulovin a hrnkových rostlin. Tajemnou atmosféru doplní hra světel a stínů,“ popisuje manažer výstavy Vojtěch Zahradník. Hlavní expozici vytvoří tým Výstaviště Kroměříž ve spolupráci s předními českými aranžérkami Jarmilou a Petrou Pejpalovými.
Aranžování v přímém přenosu

Po velkém úspěchu aranžování v přímém přenosu při loňské jarní výstavě se organizátoři rozhodli také letos návštěvníkům připravit nezapomenutelnou podívanou. Nejlepší čeští aranžéři budou každý den výstavy tvořit přímo před očima návštěvníků speciální květinová aranžmá na téma Čtvero ročních období. Tyto pozoruhodné objekty budou součástí okrasných venkovních zahrad areálu výstaviště. Florální objekty vytvoří špičkoví aranžéři ze Svazu květinářů a floristů České republiky jako Klára Franc Vavříková, Jarek Kokeš, Tomáš Hakl a další. Své umění, pod dohledem výše zmíněných aranžérů zvučných jmen, předvedou zruční studenti středních zahradnických škol z Litomyšle, Mělníka, Rajhradu, pražského Jarova a děčínské Libverdy.

O zpestření letošní výstavy se opět postará Český zahrádkářský svaz územní sdružení Kroměříž, který připravil soutěže v aranžování květin v různých kategoriích na rozličná témata. Ve středu 1. května to bude soutěž seniorek na téma Květinový dárek trochu jinak a Rok slunečnice. V pondělí 6. května proběhne soutěž juniorů a žáků, pro které je připraveno téma Kytička a vypichovaná miska pro mladší sourozence.

Na výstavě nakoupíte vše potřebné pro dům i zahradu od stovek prodejců z celé České republiky i ze zahraničí. Nakoupíte zde přísady, květiny, okrasné a ovocné stromy, keře, zahradní nářadí, nábytek a mnoho dalšího. Otevřeny budou desítky stánků a restaurací s širokou nabídkou občerstvení.

Vystoupí Yvetta Simonová i Duo Jamaha

Pořadatelé připravili bohatý doprovodný program sestavený ze známých a zvučných jmen hudební scény. Vystoupí Yvetta Simonová, Vladimír Hron, Duo Jamaha, Eva a Vašek, Motýl Band, dechové hudby Zdounečanka a Hulíňané, ale také Jaromír Adamec jako Matuška Revival a mnoho dalších.
Výstaviště Kroměříž je moderní bezbariérový areál, ve kterém jsou pro návštěvníky stále připravovány novinky. Při letošní jarní výstavě příchozí ohromí nově vybudovaná voliéra s okrasným ptactvem, která je zakomponována do relaxační zahrady. Prostory výstaviště jsou zárukou prožití komfortního a příjemného dne plného zážitků, kde naleznete dostatečné možnosti k nákupu, odpočinku a občerstvení. Pro návštěvníky Výstaviště Kroměříž je k dispozici vice než 2500 parkovacích míst.

Partnerem Jarní výstavy se staly České dráhy. Pro návštěvníky je připraveno zvýhodněné vstupné „S platnou jízdenkou ČD do stanice Hulín nebo Kroměříž k zakoupené základní vstupence druhá zdarma.“ 

Pro nejmenší zahradníky je připraven unikátní Dětský svět s desítkami venkovních a vnitřních atrakcí. Dětský svět zabaví během celé výstavy všechny malé neposedy speciálním zábavním programem.

Vedení Výstaviště Kroměříž se i přes neustálé navyšování komfortu a množství zážitků rozhodlo pro své návštěvníky zachovat stejné ceny vstupného jako v roce 2018. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Výstava Floria JARO 2019:

Kdy: 1. až 8. května 2019, otevírací doba každý den 9:00 – 17:00
Kde: Výstaviště Kroměříž, K Výstavišti 4069/8, 767 01 Kroměříž https://www.vystavistekromeriz.cz/akce/floria-jaro-2019
Za kolik: základní vstupné je 100 Kč, vstupné pro rodiny je 250 Kč
další zvýhodněné vstupné
možnost zakoupení balíčku vstupenek na všechny zahradnické výstavy v roce 2019 za zvýhodněnou cenu na https://www.vystavistekromeriz.cz/vstupenky

Výstaviště Kroměříž navštíví každý rok přes 250 tisíc návštěvníků. Areál o velikosti čtyř hektarů obsahuje dva výstavní pavilony, jeden hektar zastřešených pavilonů, šest jedinečných tematických zahrad a unikátní Dětský a sportovní svět. Na výstavišti probíhají během celého roku výstavy, festivaly, veletrhy, svatby a jiné kulturní akce. Základní linii výstav tvoří zahradnické výstavy Floria Jaro, Floria Léto Floria Podzim Bonsai a Floria Podzim Dušičky, které mají tradici již více než 40 let.

(tz)