Přemek Hytych při práci a jeho dílaV USA se konala od 1. do 3. března Světová floristická soutěž WORLD CUP 2019. Zúčastnilo se jí 23 soutěžících ze všech světadílů. Přemysl Hytych reprezentoval Českou republiku. Postoupil do semifinále za účasti deseti soutěžících a svým uměním se probojoval až do finále, kde skončil pátý na světě. Přispěl k propagaci České republiky a její floristiky.

 

Na snímku Přemysl Hytych při soutěžním klání

Foto: Ivana Holubová

Soutěž probíhala v 6 kolech, přičemž tři témata byla oznámena předem, a floristé si mohli dopředu připravit materiál a konstrukce.

1. Volná disciplína – harmonie v architektuře
2. Vázaná kytice – síla barev
3. Stůl pro dva – energie květin

Další disciplíny nebyly předem známé, potřebný materiál a vybrané téma floristé obdrželi těsně před začátkem kola. Po čtvrtém kole v sobotu večer proběhlo slavnostní vyhlášení deseti semifinalistů, mezi které se Přemysl Hytych probojoval, což nikdo nečekal.

V neděli ráno probíhalo páté kolo, kdy se Přemysl pustil s vervou do boje. V rámci soutěže vytvořil dvě krásná aranžmá, která místní novináři nazvali „Dvojčata“ a připoutal tak na sebe a Českou republiku pozornost celého světa. Díky tomuto harmonického aranžmá se nominoval do finále celé soutěže. Vyhlášení pěti finalistů proběhlo v nedělních večerních hodinách. Finalisté v šestém kole vytvořili poslední aranžmá před zraky diváků a přímého přenosu televize.

Vítězem celé soutěže se stal Australan Bar Hassam. Přestože se Přemysl Hytych neumístil na stupínku vítězů, je to úžasný výsledek pro českou floristiku. Přemysl Hytych si svou vyrovnaností a smyslem pro originální detail získal srdce mnoha diváků a novinářů celého floristického světa.

Mgr. Ivana Holubová – Carmen Flora

PH a jeho úspěchy