AGC ExportVýrobce autoskel AGC Automotive Czech z Chudeřic je největším vývozcem stecv Úkém kraji za rok 2017. Zároveň firmě patří 2. místo mezi všemi firmami v Česku v nárůstu exportu od roku 1993. Vyplývá to z výsledků ankety Exportér roku, kterou na konci roku vyhlásili Hospodářská komora, Střední podnikatelský stav a Asociace pro podporu podnikání. AGC Automotive Czech dodává všem největším automobilkám v Evropě. Každé šesté evropské auto je kompletně zasklené skly vyrobenými v Chudeřicích.

Luděk Steklý, generální ředitel AGC Automotive Czech: „Před více než 20 lety jsme dodávali pouze pro mladoboleslavskou Škodu Auto. V současné době jsme jedním z největších závodů na výrobu automobilových skel v Evropě a naše výrobky dodáváme pro Mercedesy, Porsche, BMW, Audi nebo Volva. To je obrovský posun. Pokud jsme se chtěli prosadit v Evropě, museli jsme a stále musíme pracovat především na zlepšování kvality. Požadavky automobilek a jejich zákazníků totiž neustále rostou. Věřím, že jsme schopni dlouhodobě obstát především díky skvělým lidem ve firmě i lepším technologiím.“

Závod v Chudeřicích patří mezi největší a nejkomplexnější evropské výrobce autoskel a je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Ročně firma vyrobí přes 32 milionů kusů autoskel. Objem výroby autoskel za posledních 10 let AGC Automotive Czech zdvojnásobila. Zaměstnává zhruba 2400 lidí. Firma patří do skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.

AGC Automotive Czech a.s. je firma zaměřená na výrobu automobilových skel a přídavných dílů. Výrobní závod v Čechách je největším a jedním z nejkomplexnějších výrobních podniků AGC v Evropě. Firma v Chudeřicích na Teplicku zaměstnává přes 2400 zaměstnanců. Jen produkce toho závodu „zasklí“ zhruba šestinu automobilů vyrobených v Evropě.  Růst společnosti je patrný i z počtu nových projektů – výrobků, které firma každoročně připravuje do sériové výroby. Počet nových projektů v průběhu 5 let narostl více než trojnásobně. V rámci těchto nových projektů je řada velmi zajímavých jako třeba střešní okna Wonderlite®, která jsou schopna automaticky regulovat světelný komfort ve vozu nebo projekt kompletního zasklení pro unikátní vozidlo určené výhradně pro tělesně postižené.

(tz)