dovvŽijeme báječnou dobu pro poskytovatele služeb v cestovním ruchu. Tedy alespoň z hlediska poptávky. Kdo nyní nevydělá, tak už nikdy, kdo nyní ve vrcholech sezony nemá plno, tak už nikdy mít nebude. Slováci a Češi(ano, dokonce i šetřílci zpoza Moravy) utrácejí jako diví, na krizi před deseti lety se zapomnělo, další přijde až za dva roky, žijeme jen jednou, tak proč bychom si nedopřáli? Už jen si dobře vybrat, vždyť nabídka nebyla nikdy tak bohatá...

Největší starostí některých rekreantů je, co budou dělat v lokalitách kde „chcípnul pes“. Čili tam kde není široký výběr atrakcí přímo na místě, případně v dosahu procházky pěšky. Nebo s přimhouřením jednoho oka i „procházky autem“ tak do cca 15–20 minut jízdy. Už dávno nežijeme časy socialismu, kdy už ubytování v soukromí ve Štrbě, Važci, čiPribylině se považovalo za pobyt v Tatrách a také 2 týdny tam bylo co dělat. Od sbírání hub, přes místní túry až po výlet zubačkou, vlastním autem do některého z výše položených středisek a odtud na túry na vysokohorské chaty, plesa a štíty. Pojmy Terinka, Zbojnická, Brnčálka, Popradské pleso voněly přímo dálkami hanzelkovo-zikmundovského typu. A kdo je absolvoval se dvěma dětmi do 10 let, ví, o čem je řeč. Maminko, tatínku, chci pít, čurat, mně je zima, horko, jsem hladový, nikam nejdu a podobně, takové hlášky létaly vzduchem od rána. V batohu povinná výbava chléb s něčím, sušenky, čaj, placatice rumu a pláštěnky. Na chatě pak čaj a guláš, či dokonce luxus kynutých ovocných knedlíků.

Dnes je hlavní výbavou každého, a nejen horského výletu, mobil, kreditka nebo hotovost a prozíravější mají ještě nějakou PET láhev s minerálkou proti dehydrataci. To je asi tak všechno. Pak na místě zklamání, že nemají pizzu, hamburger a pouze takový slabý výběr. Případně že se nedá zaparkovat rovnou před každou chatou a lanovkou, ale je třeba ujít pár metrů pěšky.

Jenže hoteliéři na nás vyzráli. Všude už mají vlastní wellness, nebo tak nazývají alespoň saunu s vířivkou, neboť kdo ho nemá, je outsider. Samozřejmostí je dobrá kuchyně, nejlépe kombinace národní nezdravé stravy halušky, pirohy, knedlo-vepřo-zelo, v kombinaci s pizzami, hranolky, hamburgery a bifteky. Nejlépe hodně, často, švédské stoly, polopenze nebo allinclusive.

V zimě musí být v dosahu jízdy autem tak do půl hodiny nějaký lyžařský svah, nejlépe rovnou celé středisko s kilometry upravovaných a udržovaných sjezdovek. A stejně tak do půl hodiny vzdálený i aquapark. Kdo má děti a chce přežít boj o holý život během dovolené s nimi, ani se tomu nediví. Trapnosti jako televizor na pokoji se už neřeší – každý má svou telku v mobilu a kdo by se díval se starými na ty jejich programy? Pokud tedy nedostane přednost nějaká hra – opět v mobilu nebo v laptopu.
Přežijí jen ti, co se přizpůsobí, to je zákon darwinismu. Platí to jak pro rodiče,takpro hoteliéry. Plná zařízení, nebo alespoň slušně zaplněné kapacity, budou mít i během této zimy ta zařízení cestovního ruchu, která poskytují sama, nebo ve svém okolí, takové služby, které jsou v dnešní době samozřejmostí, a navíc mají něco specifického, co jiná nemají. Takže si to zopakujme – wellness, lyžování v dostupném okolí, stravování švédskými stoly se slušným výběrem a nějaké místní zajímavosti navíc.

Mezi taková místa můžete kromě chronicky známých Vysokých a Nízkých Tater s nejširším výběrem v hotelové síti Sorea, či rodinného hotelu Solisko na Štrbském Plese, počítat i severovýchod Slovenska s Lázněmi Bardejov a městem UNESCO Bardejovem, zrekonstruovaný Zámek Vígľaš, či rázovitou obec Čičmany s tamním barokně-klasicistickým zámečkem Čičmany. Zvláštním perlou je moravské lázeňské městečko Luhačovice se světoznámou minerálkou Vincentkou, připomínající si 150.výročí narození nejvýznamnějšího slovenského architekta Dušana Jurkoviče, jehož zachované stavby dosud lázně krášlí a přitahují pozornost návštěvníků. Většina z těchto zařízení přichystala kromě zimních pobytů i Silvestrovské a některá i Vánoční pobyty.

Bardejovské lázně jsou klenotem severovýchodního Slovenska

Klienti si přímo v Bardejovských lázních, a. s., užívají wellness a rekondiční pobyty, koupání, relax, procedury, galavečery, živou hudbu, kulinářské speciality, gurmánské lahůdky, ochutnávky a konzumace vín a množství dalších akcí připravených na míru. Kromě toho mají k dispozici výlety do města UNESCO – Bardejova a jeho okolí, nebo do blízkého Polska a lyžovačku v okolních střediscích. To vše v jedinečném přírodním prostředí, v oáze klidu a čistého vzduchu plného kyslíku.

O zábavu na konec roku je v Bardejovských lázních postaráno. Jediným dilematem je, zda si vybrat mezi tradičním slavnostním galavečerem v hotelu Ozón, nebo Silvestrem s Thomasem Puskailerem v hotelu Alexander. Oba Silvestrovské pobyty v Bardejovských lázních jsou opět plné atraktivních benefitů a doprovodných akcí. V nabídce jsou pobyty od 27. 12. 2018 do 5. 1. 2019 na 3 až 6 nocí. Zahrnují slavnostní silvestrovský večer se začátkem v 19.00 hodin s moderátorem, živou hudbou, tombolou a zajímavým kulturním programem. K dispozici je hostům během večeře vždy na 2 osoby láhev vína a sektu, teplý a studený bufet a minerálka. Bonusem je velký ohňostroj a dárek pro každého.

V areálu lázní je pro aktivní i začínající sportovce k dispozici 6 tenisových kurtů, minigolf, půjčovna kol, 35 km značených turistických stezek. Naopak ti, kteří preferují klidnější formu odpočinku, jistě ocení propojenost jednotlivých hotelů Ozón, Astória, Alžbeta a Alexander. Znamená to, že více než 60% kapacity hotelů je propojeno spojovací chodbou a host tak mezi nimi přejde doslova v županu a bačkorách. I kongresový hotel Alexander má své vlastní wellness, i když o něco menší než Ozón, které však mohou hosté hotelu Alexander také zdarma využívat.

Region severovýchodního Slovenska má co nabídnout celoročně a atraktivní je v létě i v zimě. Od historie, kultury, akcí, sportovních aktivit, cyklostezek až po relax a lázeňskou léčbu v Bardejovských lázních. Skutečným klenotem turistického ruchu je historické město Bardejov zapsané v UNESCO. V okolí Bardejova je 5 navzájem propojených cyklostezek, s délkou téměř 10 km. Tvoří je čtyři léčivé singletracky – Lékařský, Napoleon, Čerešenka a Herlules, ale i Kyslíková dráhaMihaľov– Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských lázních. K dispozici je také 35 km značených turistických stezek.

Město Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Návštěvníci zde mohou obdivovat Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor Sv.Egídia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea. Mezi klenoty patří Bardejovské suburbium– Stará synagoga v Bardejově. Stará synagoga byla vyhlášena za národní kulturní památku v roce 1970, mikve a bethamidraš v roce 2000. Ve stejném roce bylo historické jádro města Bardejov spolu se židovským suburbiem zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
V okolí Bardejova je zachovaných 7 řeckokatolických a 1 římskokatolický dřevěný kostel: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Oblíbená je i Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních a tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury. Příjemným cílem výletů je i agroturistické zařízení v obci Stebnícka Huta Sluneční Majer a Zborov. Z Bardejovských lázní přes Zborovský hrad je vybudována okružní naučná stezka. Bardejov a okolí jsou ideální destinací pro rodinnou dovolenou a výlety.

Severovýchod Slovenska poskytuje značné možnosti pro příznivce válečné historie z 1. a 2.světové války, především z osvobozování Slovenska. Hlavní sezona trvá od 1. května do 15. října, pak Vojenské historické muzeum, Muzejní oddělení Svidník, některé atrakce omezí. Uzavřená je vyhlídková věž na Dukle. Naštěstí pro turisty je celoročně otevřeno Vojenské muzeum s expozicí přímo ve Svidníku. Sídlí v budově, která tvarem připomíná protitankovou minu. V parku nedaleko muzea se nachází externí expozice těžké vojenské techniky, u které se s oblibou fotografují hlavně děti a mládež. Dominantou centra Svidníku je socha armádního generála Ludvíka Svobody, jediná ve střední Evropě.
Ve Svidníku se nachází také Slovenské národní muzeum – Muzeum ukrajinské kultury. Jeho součástí je skanzen lidové architektury se vzácným dřevěným chrámem a Galerie Dezidera Millyho, jejíž dominantou je soubor ikon, patřících mezi nejstarší sbírkové předměty muzea. V kategorii národních kulturních památek je v okolí Svidníku jedenáct dřevěných chrámů východního obřadu. Ve Svidníku je vodní svět Aquaruthenia Svidník s krytými bazény a wellness s celoročním provozem. V zimě jsou zde možnosti lyžování a sáňkování.

Ze sjezdovek rovnou do wellness center

Vysoké Tatry, Nízké Tatry, Spiš, Bratislava – to všechno jsou destinace, které jsou synonymem kvalitní zimní dovolené. Zima v každé z nich má své osobité kouzlo. Hory zvou na perfektní lyžování, turistiku, procházky zimní přírodou a vyvrcholením dne může být odpočinek ve wellness centrech hotelů společnosti SOREA. Na následující sezonu připravila bohatou nabídku produktů pro rodiny s dětmi, páry, jednotlivce ale i seniory.

Z nejdelší sjezdovky rovnou do bublinek, wellness a pohoda s panoramatickým výhledem, dětský vlek a animace pod Lomnickým štítem, bláznění nejen na sjezdovce ale iv toboganu. To vše, a ještě více, nabízejí v zimní sezoně hotely SOREA ve Vysokých Tatrách. Pro milovníky přírody jsou k dispozici značené zimní turistické stezky, Tatranský ledový dóm na Hrebienku nebo sněhový betlém u Rainerovy útulny. Největším lákadlem zimní sezony jsou však lyžařská střediska. Jedním z nich je středisko na Štrbském Plese, nejvýše položeném lyžařském středisku na Slovensku, které nabízí 9 km sjezdových tratí, téměř 27 km běžeckých tratí, snowtubing, snowrafting, Tatranský karling, skiservis či půjčovnu lyží a snowboardů. Svou nabídkou služeb nezaostává ani Tatranská Lomnica se 6 skialpinistickými areály, nejvýše položenou a nejstrmější sjezdovkou na Slovensku, nejmodernějšími sedačkovými a kabinkovými lanovkami, dětským areálem, Audi Ski Arénou a bezplatným parkováním. Lyžařské středisko Tatranská Lomnica patří mezi 14 nejlepších světových lyžařských středisek do 20 km.

(tz)