Anja VarnicicPřední středoevropský akcelerátor se zaměřuje na obchodování s kryptoměnami, hardware a e-commerce prostřednictvím doposud nejrozmanitější skupiny startupů. StartupYard, nejstarší středoevropský akcelerátor zaměřený na technologické startupy, ohlásil jména 7 firem, do kterých investoval v rámci svého 10. akceleračního kola.

Jde o doposud nejrozmanitější a skutečně globální skupinu startupů. Je v ní patrný nárůst popularity oblasti kryptoměn – 3 ze 7 vybraných startupů se zaměřují právě na obchodování a správu krypto aktiv. Zakladatelé firem v novém kole pocházejí z Indie, Izraele, USA a Srbska, jsou mezi nimi ale také Slováci, Češi a zástupci dalších evropských zemí.

„Rolí našeho akcelerátoru je investovat do lidí a nápadů, jejichž čas teprve přijde,“ uvedl Cedric Maloux, ředitel StartupYardu, který je ve vedení akcelerátoru již 5 let. „To znamená najít slibné zakladatele startupů kdekoli na světě a pracovat s nimi na tom, v čem vidíme nový směr vývoje technologického průmyslu“. Historie StartupYardu tento přístup potvrzuje.

Akcelerátor, kterým prošlo 72 firem z 20 zemí, podniknul v minulosti odvážné kroky, investoval do rozvíjejících se trhů a spekulativních technologií a zaznamenal výrazné úspěchy, mezi které patří např. české firmy zaměřené na umělou inteligenci Rossum a Neuron Soundware, firma Waymark Tech zaměřená na regulatorní technologie nebo vyhledávač a platforma pro elektronické obchodování Gjirafa, která se stala nejrychleji rostoucí technologickou firmou na Balkáně.

„Velmi mě těší rostoucí zájem o náš program ze strany startupů z celého světa. Letos jsme obdrželi 154 přihlášek a z nich jsme vybrali 7 firem, které pochází ze 7 zemí a 3 kontinentů,“ dodává Maloux.

Zakladatelé z 10. kola se již setkali s téměř 100 mentory StartupYardu z různých průmyslových odvětví. Své projekty budou prezentovat na nejbližší konferenci Demo Day, která se koná 29. listopadu 2018 v Praze. Po ní bude následovat „Investorský týden“, který umožní investorům z oblasti venture capital a andělským investorům setkat se s jednotlivými startupy, o které mají zájem. Startupy v tomto kole se zaměřují na oblasti obchodování kryptoměn, e-commerce, 3D tisk, ale např. také na domácí zahradničení.

10. kolo naplňuje dlouhodobou strategii StartupYardu, která spočívá v investování do nápadů a zakladatelů startupů, jejichž úspěch se může zdát nejistý. Investoval již do oblasti robotizace, regulace, kybernetické bezpečnosti, umělé inteligence, e-commerce, sociálních projektů i blockchainu na celém světě. „Nikdy nevíme, ve které oblasti dojde k největšímu posunu kupředu,“ uvedl Philip Staehelin, investor a mentor StartupYardu, který také působil ve vedení akcelerátoru. „Rozmanitost oblastí a cílů těchto firem jasně poukazuje na to, jak moc věříme, že zásadní inovace mohou přijít odkudkoli.“

7 firem v 10. kole:

Yanda.io (Velká Británie)
Mario Stumpo, CEO

Yanda je sada nástrojů pro nadšence do kryptoměn, kteří mají problém s řízením svých investic. Yanda nabízí automatizované obchodování, sociální obchodování a správu majetku. Na rozdíl od služeb jako Cryptohopper a Acorns je Yanda zcela transparentní, zcela přizpůsobitelný a nedrží prostředky obchodníků.

„Yanda: Krypto obchodování pro každého“
Yanda.io

PayoWallet (Slovensko)
Klaudia Drábiková, CEO
Gabriel Ceglédi, CTO
Peter Gabriž, spoluzakladatel

PayoWallet je určen pro malé a střední obchodníky, kteří chtějí, aby se k nim zákazníci pravidelně vraceli. Jde o platformu pro komplexní mobilní marketing, která nabízí řadu nástrojů jako digitální věrnost, mobilní platby nebo personalizované nabídky pro malé a střední obchodníky jako kavárny nebo prodejny potravin, s cílem motivovat jejich zákazníky k častějším návštěvám. Na rozdíl od proprietárních řešení pro velké korporace je PayoWallet snadno použitelné pro firmy všech velikostí.

“PayoWallet: Pokročilý marketing pro malé firmy”
Payowallet.com

PrintSYSt (Izrael)
Itamar Yona, CEO
Eitan Yona, CMO

PrintSYSt je učen pro firmy, které tisknou ve 3D, ale nemají dostatek vlastních zkušeností. Jedná se o řešení založené na umělé inteligenci, které nabízí kompletní automatizovaný postup pro 3D tisk. Na rozdíl od běžných řešení nevyžaduje PrintSYSt žádné speciální dovednosti, což uživatelům umožňuje zaměřit se na samotný design, nikoliv produkci.

“PrinSYSt: Umělá inteligence v každé 3D tiskárně“
Printsyst.com


ShufflUp (Indie, Estonsko)
Shilpa Mitra, CEO
Sromana Mukhopadhyay, COO

ShufflUp je určen pro nezkušené investory, kteří nemají dostatek dovedností, aby začali aktivně obchodovat s kryptoměnami. Jde o plně automatizovanou obchodovací platformu, která je založena na principu strojového učení a umožňuje malým investorům využít tržní volatilitu při zachování nízkého rizika. Na rozdíl od většiny platforem pro obchodování kryptoměn nebo nástrojů pro komplexní obchodní strategie ShufflUp nevyžaduje od investorů žádné zásahy a jeho cílem je dosáhnout stabilní návratnosti kapitálu.

“ShufflUp: Stabilní návratnost investic pro všechny“

Shufflup.org


Urbigo (Srbsko)
Anja Varnicic, CEO
Aleksandar Varnicic, CTO
Predrag Gajic, Chief Hardware Office
Milan Trajkovic, Vedoucí vývoje produktu

UrbiGo pomáhá obyvatelům měst pěstovat jejich vlastní čerstvé suroviny doma a zároveň žít udržitelně. Nabízí malou domácí zahrádku, která je plně automatizovaná. Na rozdíl od kutilských a další interiérových řešení přichází UrbiGo navíc s mobilní aplikací, která vám pomůže stát se úspěšným městským zahradníkem zábavnou a jednoduchou formou.

“Urbigo: Vytváří zelenější každodenní život“
Urbigo.me

Vistag (Česko)
Přemysl Koudel, CEO
Tomáš Růžička CTO

Vistag je nástroj na označování produktů na webových fotografiích. Funkce takzvaných shoppable images, která byla dlouho doménou sociálních sítí, se díky Vistagu dostává do rukou e-shopům a dalším webům, jejichž obchodní model zcela nebo zčásti závisí na přímém prodeji obsahu. I díky snadné implementaci a intuitivnímu ovládání zvyšuje nástroj konverzní poměr i konverze samotné až o třicet procent.

“Vistag: Každý obrázek vypráví příběh“
Vistag.com

Intelligent Trading Foundation (ITF) (USA)
Ben Lakoff, Finance a strategie
Tom Counsell, Vývoj a inovace

Intelligent Trading Foundation (ITF) je určen investorům, kteří chtějí být aktivní v oblasti kryptoměn, ale nevědí, jak vytvořit strategii pro své obchodování. ITF je předplacená služba, která používá princip strojového učení k vytváření obchodních příležitostí. Na rozdíl od služeb jako Wealthfront nebo Betterment se ITF specializuje výhradně na trh s novými kryptoměnami.

Intelligenttrading.org

AXA Startup Barometer

Vůbec poprvé v historii dnes StartupYard společně se svým strategickým partnerem skupinou AXA CZ & SK zveřejnil výsledky ankety pod názvem „AXA Startup Barometr“, která si klade za cíl podívat se na startupovou scénu z druhé strany – tedy z pohledu mentorů (viz samostatná tisková zpráva).
„V AXA věříme, že inovace jsou hnacím motorem pro vybudování lepšího světa pro naše děti a budoucí generace. Proto jsme se letos stali strategickým partnerem akcelerátoru StartupYard.,“ uvedl generální ředitel AXA pro Českou a Slovenskou republiku Robert Gauci. „V naší DNA, jako společensky odpovědné firmy, není jen vyplácení pojistek. Chceme pomáhat lidem žít lepší život, stát se jejich skutečným partnerem v běžném každodenním životě. Abychom toho dosáhli, musíme být aktivním hráčem na poli inovací. Jedině tak můžeme vytvářet nejlepší řešení pro potřeby lidí a pomáhat budovat lepší svět,“ doplnil.

StartupYard

Je nejstarší soukromý akcelerátor v regionu střední a východní Evropy, založený v roce 2011. Dosud investoval a akceleroval 72 startupů v 10 akceleračních kolech. Jeho cílem je pomoci vybraným startupům k růstu a získání dalších investic, přičemž je propojuje s mentory a partnery, kteří jim pomohou s působením na globální scéně. Další investice se podařilo získat již 28 firmám StartupYardu v celkové částce 12 milionů eur, 6 startupů bylo prodáno. StartupYard je podporován fondy Credo Ventures, Rockaway Capital a skupinou andělských investorů včetně Michala Illicha, Josefa Matějky, Michala Kratochvíla a Philipa Staehelina.

www.startupyard.com 

Na snímku Anja Varnicic, CEO, Urbigo (Srbsko), představuje mobilní domácí zahrádku

(tz)