masaAčkoliv je planeta schopna uživit celé lidstvo, ve skutečnosti 821 milionů lidí, tedy 11 procent obyvatelstva, hladoví. Stále větším problémem je na druhé straně obezita, která trápí 672 milionů obyvatel Země, a to především v bohatších regionech. Tento rozdíl se podepisuje i na zacházení s jídlem – zatímco v chudých a rozvíjejících se státech je ho často nedostatek, v bohatších zemích se jídlem plýtvá. Až jedna třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vůbec nevyužije. Při příležitosti dnešního Mezinárodního dne zdravé výživy to uvedla Organizace pro výživu a zemědělství, která je agenturou OSN.

Podle agentury OSN se ročně vyhodí jídlo v hodnotě 990 miliard dolarů, přičemž 70 procent připadá na vyspělé státy. Část potravin padne za oběť přepravě, nekvalitnímu skladování, jiná se zkazí na regálech, popřípadě jídlo vyhodí sami spotřebitelé. Plýtvá se i v České republice. „V roce 2017 se v tuzemsku jen v pohostinství vyhodilo přes 100 tisíc tun potravin,“ říká Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která skladové zásoby a spotřebu pomáhá monitorovat.

Organizace pro výživu a zemědělství uvedla, že pro boj s hladem je zásadní právě snížení plýtvání potravinami a využívání lokálních zdrojů. Obojí spolu úzce souvisí.

„Velmi efektivní cestou ke snížení plýtvání je objednávání surovin u místních dodavatelů. Odpadne totiž dlouhá přeprava – už tu část potravin nepřečká. Mnoho restaurací už přišlo na to, že zákazníci jídlo z lokálních surovin oceňují. Jsou totiž čerstvé a každé ráno je možné objednat přesně tolik, kolik kuchyně za den spotřebuje,“ vysvětluje Třeslín.

Dobře naplánovaný nákup a skladování

Za plýtváním potravinami je více příčin. Jedná se o špatný odhad objednaného množství zboží, které poté obchod či restaurace neprodá, nebo nesprávný odhad spotřebitelů, kteří jídlo nakoupí, ovšem pak ho nevyužité či zkažené vyhazují.

„Nejlepší odpad je ten, který nikdy nevznikne. Základem veškerých snah o snížení plýtvání je proto důkladné plánování spotřeby a odpovídajícího množství skladových zásob, především pak zboží s krátkou dobou trvanlivosti. S tím restauracím i provozovnám pomáhají také moderní skladové systémy," říká Třeslín.

Češi jsou obézní, málo se hýbou

Čtvrtina světové populace trpí nadváhou, 672 milionů už pak přímo obezitou. Na její následky pak podle Organizace pro výživu a zemědělství ročně zemře 3,4 miliony obyvatel. To jsou varovná čísla i pro Česko, kde je podle dat Českého statistického úřadu obézní každý pátý. Mezi hlavní příčiny patří nedostatek pohybu.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com