kytkaCelostátní výstava Floria Podzim, kterou pořádá Výstaviště Kroměříž,se letos nově rozdělí na dvě části. Tradiční bonsajovou část podzimní výstavy nově doplní výstava Floria Podzim – Dušičky, která proběhne o víkendu 13. a 14. října. Návštěvníky zaujme zejména unikátní expozicí Dušičky v květech, která se bude věnovat umění se rozloučit. 

Na návštěvníky bude v celém pavilonu A čeká ojedinělá dušičková expozice. Výstava představí komplexní nabídku květinové výzdoby a služeb spojených se smutečním obřadem při loučení a uctívání památky zesnulých.

„Pohřeb či odchod někoho blízkého jsou témata, o kterých se nepovídá vůbec lehce. Ani ve veřejném prostoru se události pohřbu nevěnuje dostatečný prostor. Rádi bychom podnítili veřejnou debatu a nabídli návštěvníkům možnost zamyslet se nad těmito událostmi, které k životu neodmyslitelně patří. Návštěvníci u nás uvidí různé podoby výzdoby smutečních věnců, hrobních míst, ale i hřbitovní vázy, lampy, urny či památeční skla,“ uvedl manažer výstavy Vojtěch Zahradník.

Původcem myšlenky a odborným garantem workshopu pod názvem „Umění se rozloučit“ je Jiří Hanek ze společnosti Parteo a místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů České republiky Klára Franc Vavříková.
Na výstavě návštěvníci samozřejmě nakoupí vše potřebné pro dům i zahradu. Můžou zde pořídit okrasné cibuloviny, ovocné stromy, chryzantémy či smuteční věnce.

Velkolepá expozice ovoce a zeleniny

Výstava Floria Podzim – Dušičky bude patřit i všem zahrádkářům a zahradníkům. Pavilon B zaujme velkolepou expozicí tradičního ovoce a zeleniny s názvem Hanácký statek, která bude poohlédnutím do vesnického obydlí minulého a předminulého století. Výstavu doplní podzimní květinová aranžmá z různých druhů mečíků a chryzantém. Expozici vytvoří odborníci z Českého zahrádkářského svazu.
Součástí expozice Hanáckého statku bude i jedinečná výstava dýní a široký prodejní sortiment: od čerstvých jablek, přes včelí med až po domácí povidla .Zvídaví návštěvníci si dokonce mohou udělat svůj vlastní mošt pomocí unikátního šlapacího kola.
V rámci Hanáckého statku bude fungovat speciální mykologická poradna, kde se lidé dozví vše o houbách – jejich klasifikaci, funkci v přírodě, využití v lékařství, otravy apod. Návštěvníci si mohou přinést vlastní houby k prověření jejich bezzávadnosti.
Výstava nabídne také prodej desítek místních produktů s ochranným označení Regionální potravina, které uděluje Agrární komora České republiky.
V rámci výstavy proběhne i 3. Ročník Floria košt pálenek. Zájemci mohou své vzorky pálenek posílat na Výstaviště Kroměříži společně s přihláškou do 4. října 2018. Slavnostní vyhodnocení vítězů proběhne v sobotu 13. října přímo na výstavě Floria Podzim – Dušičky. Vítězové obdrží hodnotné ceny.
Po celou dobu výstavy bude pro návštěvníky připraven i bohatý doprovodný program. K poslechu zahraje cimbálová muzika, u které si návštěvníci mohou vychutnat kalíšek burčáku či kvalitního vína. K zakousnutí budou připraveny z Matějova Pekařství. Pro malé i velké je připraven náš zábavní park Dětský svět Kroměříž se spoustou zážitkových atrakcí.
V rámci výstavy proběhnou přednášky a workshopy pro laickou i odbornou veřejnost:
- přednáška duchovního k tématu Umění se rozloučit
- ukázka květinových smutečních vazeb
- přednáška zaměstnanců hospiců
- přednáška o historii pohřbů
- přednáška o grafické tvorbě smutečních oznámení
- mykologická poradna

Hromadné zájezdy: Pro zájezdy (nad 20 osob) ohlášené předem je připraveno jednotné zlevněné vstupné 80,- Kč/osoba. Zájezdy, prosím, hlaste do 1. 10. 2018 na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Poté obdržíte fakturu, po jejímž zaplacení Vám budou odeslány vstupenky.

Vlakem na výstavu: Partnerem výstavy Floria Podzim se staly České dráhy. Společně jsme pro návštěvníky připravili zvýhodněné vstupné. Akce má název: „S platnou jízdenkou ČD do stanice Hulín nebo Kroměříž k zakoupené základní vstupence druhá zdarma“

Co: Floria Podzim – Dušičky
Kdy: 13. a 14. října 2018, každý den do 9 do 17 hodin
Kde: Výstaviště Kroměříž, K Výstavišti 4069/8, 767 01 Kroměříž
Více informací http://www.vystavistefloria.cz/http://www.vystavistefloria.cz/

(tz)

Ilustrace Pixabay.com