Republika Globus Pekarstvi copyGlobus dá zákazníkům nahlédnout do kulinářského umění našich předků. Domácí pečení i vaření inspirované první republikou protkne od října všechny hypermarkety Globus.

Před sto lety se peklo i vařilo trochu jinak než dnes, vše bylo jednoduché, ručně zpracované a ingredience dostupné. Návrat k tradicím nabídnou od října vlastní výroby Globus. „Výročí 100 let republiky je jedinečnou příležitostí nabídnout zákazníkům pochoutky inspirované první republikou z našich pekáren, cukráren, řeznictví a restaurací,“ uvádí Rita Gabrielová, vedoucí korporátní komunikace Globus. Výrobky, které připomínají delikátní, ale velmi jednoduché chutě našich předků, budou mít i speciální balení Výročí připomenou provázkem v barvách trikolory nebo pečetí „Inspirováno První republikou“.

Štrejchování, ruční koulení a v gramáži schovaná „stovka“

Před sto lety byla řemeslná pekařina na rozdíl od dnešní doby velmi rozšířeným řemeslem. Základem jídelníčku býval žitno - pšeničný kvasový chléb, který se jedl takřka ke všemu a byl základní potravinou každé domácnosti. Prvorepublikový chléb měl vyšší podíl žita, který mu dodával delikátně jemnou nakyslou chuť, a díky kterému také vydržel déle vláčný. Byl vždy kulatý, protože ho koulely pekařovy ruce. „Přesně takový je i nový chléb v Globusu. Kromě jiného ho například ručně štrejchujeme, to znamená, že ho po vypečení navhlčíme vodou a s pekařským košťátkem, aby byl mírně lesklý a kůrka se zatáhla,“ říká Pavel Meduna, šéf pekáren Globusu. Pecen inspirovaný první republikou bude vážit celých 1 100 gramů. Dříve se totiž chleba pekl větší. Číslice 100 v gramáži má pak zároveň odkazovat na oslavu výročí.

Ruční motání preclíků a rolování štrůdlů

Jednou z nejoblíbenějších sladkostí býval za první republiky domácí štrůdl s bohatou náplní z domácích jablek zamotaných do listového těsta. „Do našich štrůdlů ručně rolujeme česká jablka, která dávají pečivu osvěžující a jemnou chuť. Předpokládáme, že v říjnu jich spotřebujeme do štrůdlu 3,5 tuny,“ říká Meduna.
Českou tradici v Globusu připomenou také pivní preclíky. „Za monarchie patřil v hospodě k pivu a politické debatě preclík. Není náhoda, že pekaři měli a dodnes často mají ve znaku preclík,“ říká Meduna. Až dodnes se také preclíky motají ručně, na jejich pletení totiž neexistují žádné stroje. Pro vzácné příležitosti pak za první republiky většinou sloužil doma pečený dort s domácí šlehačkou a vlašskými ořechy, které lidé sbírali na vlastních zahradách. Také tuto jednoduchou, ale slavnostní pochoutku budou nyní moci zákazníci Globusu ochutnat.

Představí se řezníci a kuchaři

Řezníci i kuchaři v Globusu i v dnešní době vedou své výroby stejně, jako tomu bývalo kdysi. Řezníci brzy ráno maso naporcují a připraví na pult zákazníkům. Další vybrané druhy masa putují ke kuchařům do restaurace, kde se vaří desítky chutných jídel denně a poslední část kvalitní masné suroviny míří do výroby uzenin. Výsledkem jsou tolik oblíbené vlastní uzeniny Globus.

Stejně tak to bude i poslední dva týdny v říjnu, kdy společný koncert kuchařů a řezníků zahraje na sváteční notu: gurmánský vhled do staročeských receptů bude ctít i kuchařské postupy z té doby. Nabídne dvě jídla inspirovaná první republikou. Budou to „vorařský ptáček“, tedy vepřová kýta plněná uzeným bokem a zeleninou s omáčkou z červeného vína a perníku a „sváteční karbonáty“. Což je čerstvě namleté maso se smetanovou omáčkou a houbami. „Rádi bychom zákazníky pozvali, aby tak významné výročí republiky oslavili s námi,“ uzavřela Rita Gabrielová.

(tz)