iluČisté prostředí je základem zdravé domácnosti. Existuje však mnoho míst, na která při úklidu zapomínáme, nebo by nás vůbec nenapadlo, že jsou rájem bakterií. Právě ty se v největším množství nachází v kuchyni, kde připravujeme a konzumujeme jídlo. Některé z nich mohou být životu nebezpečné. 

Neviditelná hrozba

Mezinárodní studie bakterií v domácnostech odhalila, že nejvíce se jich nenachází v koupelně, jak by mnozí předpokládali, ale v kuchyni. Nejčastěji se zde vyskytují koliformní bakterie, mezi které patří i Salmonella a E.Coli. Ty mohou způsobit vážná onemocnění. Vědci je našli na více než 75 % houbiček a utěrek na nádobí, které navíc v 86 % domácností obsahovaly i kvasinky a plísně. Dále ve 45 % kuchyňských dřezů, 32 % kuchyňských linek a 18 % krájecích prkének. Důležité je také pravidelně čistit zásobník na kávu v kávovaru, plísně a kvasinky v něm mělo 50 % z domácností. V koupelně jsou riziková místa dvě, studie odhalila bakterie na 27 % držáků na kartáčky a 9 % kohoutků.

 

Každý máme doma svou osobní špínu

V každé místnosti domácnosti najdeme bakterie, které jsou zcela unikátní. Naše tělo vylučuje bakterie odlupováním částeček kůže nebo třeba i zívnutím. Doma, ale například i v hotelovém pokoji, takto zanecháváme naší biologickou stopu. Mikrobiologická studie uveřejněná v časopisu Science uvedla, že pokud se přestěhujete do nového bydlení, během necelých 24 hodin bude z pohledu mikroskopických bakterií vypadat jako to staré. S nadsázkou tedy můžeme říci, že si s sebou v životě nosíme svou osobní špínu.

Nepřezouváte se? Netrpí jen podlaha

Všichni si jistě pamatujeme časy, kdy jsme byli nuceni ve škole nosit přezůvky. Ve většině amerických filmů a seriálů se postavy nepřezouvají, ve venkovních botách si lehnou na pohovku k televizi i do postele. Pokud však chodíte doma ve venkovních botách, roznášíte po podlahách a kobercích statisíce bakterií. Některé z nich jsou zdraví škodlivé a mohou způsobit nebezpečné infekce. Experti tedy důrazně doporučují přezouvat se do domácí obuvi, která je navíc častokrát pohodlnější. Bakterie z ulice si do domácnosti nenosíme pouze na svých botách, přenáší je na tlapkách i naši mazlíčci. Proto by majitelé neměli zapomínat svým chlupatým ratolestem po příchodu domů tlapky umýt.

Prach jako zdroj bakterií, roztočů a alergenů

S prachem bojuje většina domácností pomocí klasického či robotického vysavače. Je zdrojem alergenů a usazuje se na každém povrchu jakékoliv struktury. Najdeme ho na nábytku, podlaze i v kobercích. Při víření způsobeném průvanem, vysáváním, nebo i pohybem osob v místnosti, se dostává do ovzduší a můžeme ho vdechnout do plic. Částice způsobující alergie jsou bakterie, plísně, chlupy domácích zvířat a zejména roztoči a jejich exkrementy.
Pokud k úklidu prachu používáte robotický vysavač, pak si jen přiděláváte práci a ohrožujete své zdraví. Prach a alergeny nevysajete, ale jen rozvíříte, čímž je snáze vdechnete. Protože robotický vysavač má malý zásobník, je třeba jej po každém vysávání čistit, a tak přijdete do styku s prachem a alergeny v něm obsaženými.
Podobný problém vzniká i při použití klasických vysavačů, které pro vysátí prachu vytvářejí tah vzduchu, který opět spolu s nevysátými nečistotami a alergeny vypouštějí do vysávané místnosti.
„Nejúčinnějším a nejzdravějším způsobem vysávání je podle odborníků centrální vysávání, které odvádí všechny nečistoty ihned zcela mimo vysávané místnosti, a navíc dosud nevysátý prach v místnosti nevíří. A dnes už není problém instalovat centrální vysávání ani do bytu,“ uzavírá odborník na čistý domov Jiří Najman z firmy Newag.

(tz)