instagram 1Hana Babak je novou patronkou projektu Finanční gramotnost do škol, který realizuje yourchance o.p.s. Vedle světa modelingu je ale úspěšná i na výtvarném poli. Velkou školou pro ni byla pracovní stáž u Jiřího Dokoupila, a možná i proto se její tvorba vyznačuje neustálým procesem hledání nových způsobů uměleckého vyjádření. Nutno podotknout, že se jí to daří. Vloni mimo jiné získala ocenění za uměleckou tvorbu Tvář roku 2017 od spolku Friends of the National Museum of Women in the Arts. My jsme si s ní povídali nejen o práci, ale i o předsudcích, na které jako modelka a výtvarnice v jedné osobě každodenně naráží.

Hanko, proč jste se rozhodla podpořit projekt Finanční gramotnost do škol?

Zaujal mě projekt yourchance jako celek. Líbí se mi moci přispět společnosti smysluplně. V podpoře dětí z dětských domovů vidím velký potenciál pro úspěšný chod společnosti a co se týče finanční gramotnosti – dnešní svět je ovládaný financemi a člověk se zákonitě musí naučit mít vlastní finance pod kontrolou a rozumět jim.

Hana Babak copyMyslíte si, že má česká společnost v oblasti finanční gramotnosti, co zlepšovat? Kde vidíte největší rezervy?

To, že česká společnost má co zlepšovat ve finanční gramotnosti občanů je patrné již na množství exekucí a osobních bankrotů, která nám prezentují média. Myslím, že se před několika lety zpřísnily podmínky a legislativa pro činnost exekutorů, aby se zamezilo „obchodu“ s exekucemi. Ale je také potřeba aktivně vzdělávat děti i dospělé, aby se orientovali v základních pravidlech chodu domácnosti a možná i pochopili, že konzum a akumulace věcí není všechno. Bohužel žijeme ve světě, kterému vládnou finance, a proto s nimi logicky musíme umět pracovat.

Jak se vám daří skloubit kariéru modelky a výtvarnice?

Není to jednoduché. Neustále narážím na předsudky kolem modelek a umění. Já svoji tvorbu beru vážně, není to jen koníček na vyplnění volného času. Svět modelingu je hodně povrchní, ale na druhou stranu mi umožnil cestovat, rozšířit si obzory a naučil mě dobře komunikovat.

Máte některou z těchto dvou profesí, byť jen o kousek raději?

Stoprocentně tvorbu. Asi k tomu už nemusím nic dodávat.

Co v nejbližší době v profesní rovině plánujete?

Připravujeme výstavu pro nevidomé ve spolupráci s nadací madame Nostitz - Mathilda, jedná se o projekt, který bude jak pro nevidomé, tak pro lidi bez postižení. Výstava má upozorňovat na tuto problematiku a zároveň přibližovat lidem umění v jiné rovině, než jsou zvyklí. Obrazy si totiž budou moci „prohlédnout“ hmatem a ne pouze vizuálně. Výstava je plánována na jaro 2019.

Mohou aktuálně lidé někde vidět vaše díla?

Mám ateliér v Praze na Smíchově, jsem tam téměř každý den, stačí si jen domluvit schůzku třeba přes můj Instagram nebo přes email.

(tz)