1523237Ať už máte doma nedočkavého prvňáčka anebo osmi či desetiletého „mazáka“, zbývá vám už jen pár dní na to řádně ho vybavit na nový školní rok. Nejlepší je začít od školního batohu. Právě v něm totiž bude váš potomek nadcházejících deset měsíců pět dnů v týdnu nosit vše potřebné. A to potřebné někdy bývá hodně těžké – nezřídka nosí i děti na prvním stupni do školy na zádech i pět kilo! „Právě proto by měl samotný školní batoh být co nejlehčí a v oblasti zad anatomicky tvarovaný,“ radí Jan Starecki z internetového obchodu Stil s tím, že váha prázdného batohu by neměla překročit 1,2 kilogramu. 

Už ve věku mezi šesti až osmi lety má spoustu dětí vadné držení těla, horší stabilitu a problémy s páteří. Špatný školní batoh může podle Vítka Zemana, pohybového specialisty se zaměřením na zdravý vývoj člověka a neuromuskulární stabilizaci z jihlavského centra Lifesmile, vše ještě zhoršit. 

Co by tedy měly dobrý školní batoh či aktovka splňovat?
„Především by mělo jít o pevnou konstrukci s vyztuženými anatomicky tvarovanými zády, která budou pevně doléhat k páteři a zároveň budou prodyšná. Pevné by mělo být i dno. Samozřejmostí jsou pak široké nastavitelné popruhy, které pomohou rozložit váhu,“ popisuje Jan Starecki a přidává další parametry: „Batoh by měl mít vnější kapsu na lahev s pitím případně kapsu na svačinu, přehledné vnitřní uspořádání s minimálně dvěma oddělenými boxy, bezpečnostní reflexní prvky a měl by být vyroben z pevného omyvatelného materiálu, který něco vydrží.“ Batoh by podle něj měli rodiče kupovat společně s dítětem, které si jej v obchodě vyzkouší. „Kvalitní batoh by měl vydržet minimálně dva až tři školní roky, takže při výběru motivů a barev myslete i na to,“ připomíná Starecki.

Další výbava

Batoh je ale jen začátek – byť ten nejdůležitější. Kromě něj bude váš školák potřebovat také penál s výbavou, kufřík naplněný výtvarnými potřebami, obaly na učebnice a sešity a spoustu dalších věcí. Pokud máte doma budoucího prvňáka, nejspíše jste seznam všech nezbytností obdrželi už v červnu ve škole, kam váš potomek v září nastupuje. U starších dětí prostě jen dokupte to, co už dosloužilo.

„Z rodičovské a nyní už i babičkovské zkušenosti vím, že praktickým pomocníkem je určitě pevný box na sešity, ideálně s klopou a s gumou, aby z něho nic nevypadlo,“ radí Eva Děkanová, marketingová manažerka firmy Geis CZ, a dodává, že co se týče penálu, i tady je pro malé školáky vhodnější pevnější pouzdro, v němž má každá tužka a pastelka své místo. „I tak ale počítejte s tím, že dítě každý týden něco vytratí, obrňte se trpělivostí a mějte doma zásobu tužek, gum a pastelek,“ říká Eva Děkanová.

Tip na závěr: Ať už pro svého školáka v e-shopu Stil.cz koupíte cokoli, můžete si vše nechat doručit firmou Geis. Zásilku vyzvedne v e-shopu a pošle vám SMS s jejím číslem a eventuální částkou dobírky. Doveze vám ji následující pracovní den po vyzvednutí. V den doručení vám přijde SMS a email s přibližným časem doručení a i s kontaktem na řidiče. A pokud si nebudete moci balíček od řidiče přebrat, můžete ho přesměrovat do Geis Pointu. „Naše česko-slovenská síť má již více než 500 výdejních míst, která jsou umístěna v nákupních centrech nebo třeba v prodejnách tisku. Jsou tak pro příjemce dobře dostupná, aby si mohli svou zásilku vyzvednout třeba cestou z práce nebo během víkendového nákupu,“ říká Eva Děkanová

O skupině Geis

Skupina Geis má hlavní sídlo v německém Bad Neustadtu. Od svého založení v roce 1948 se neustále rozvíjí. Holding, který řídí přímo majitelé, je dnes globálním poskytovatelem komplexních logistických služeb. Zaměstnává kolem 6 350 lidí a v roce 2017 vygeneroval obrat 854 milionů EUR.
Do holdingu patří společnosti v Německu, Švýcarsku, Lucembursku, Rakousku, Polsku, České republice a na Slovensku. Hlavní oblasti podnikání skupiny Geis jsou Road Services (balíkové / paletové / kusové / celovozové přepravy), Logistics Services (kontraktní logistika, výroba obalů) a Air+Sea Services (letecké a námořní přepravy, speciální projekty přeprav).
V České republice patří do skupiny Geis firmy Geis CZ s.r.o., Geis Parcel CZ s.r.o., Geis CZ Air+Sea s.r.o., Geis Solution CZ s.r.o. a Spedition Feico, spol. s r.o. Na Slovensku je to Geis SK s.r.o. a Geis Parcel SK s.r.o. Česko-slovenská část skupiny zajišťuje komplexní logistické služby, a to od balíkových přeprav přes kusové, paletové a celovozové přepravy, letecké a námořní přepravy, skladovou logistiku včetně vývoje a výroby obalů až po sofistikované logistické projekty. Zaměstnává více než 1600 pracovníků na 34 pobočkách a v roce 2017 dosáhla obratu téměř 5,230 miliardy CZK.

(tz)