D6A3273 mMilujete med? Pak si nenechte ujít Medový den v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Už tuto sobotu se návštěvníkům představí zcela nová interaktivní expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám. Návštěvníci v ní mají možnost blíže se seznámit s rostlinami poskytujícími pastvu včelám od brzkého jara do pozdního podzimu, včetně těch, z nichž v jiných částech světa vznikají tzv. jednodruhové medy. Zahájení obohatí doprovodný program pro malé i velké. Akce se koná v sobotu 21. července od 13 do 19 hodin.

Botanická zahrada hl. m. Prahy po třech letech otevírá zcela novou expozici. „Ve spolupráci se zahradní architektkou Ing. Klárou Nepustilovou vznikl v zahradě koncepčně pojatý prostor s mnoha vzdělavacími prvky. Hlavní myšlenkou je ukázat návštěvníkům botanické zahrady život včel a medonosné rostliny v české krajině. Expozice zaujme jak širší odbornou veřejnost, tak počínající včelaře, školáky a děti,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. V rámci slavnostního otevření se zájemci mohou těšit na populárně-naučný program, jenž představí koncept i jednotlivé prvky expozice, odhalí vztahy rostlin a včel a přiblíží vznik medu a dalších včelích produktů.

Poznejte unikátní svět medonosných rostlin

Na východní straně trojského svahu spojujícího jižní a severní část venkovních expozic se nachází nová interaktivní expozice, která návštěvníkům netradiční formou představí zajímavosti ze života hmyzu a rostlin. „Je dalším příspěvkem botanické zahrady na cestě k vnímání přírody všemi smysly. Je tudíž přístupná opravdu široké veřejnosti, včetně návštěvníků se specifickými potřebami,“ vysvětluje Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky.
Expozice je rozdělená na dva naučné okruhy. První se zaměřuje na způsoby opylování a přibližuje je na jednotlivých stanovištích typických pro krajinu České republiky. Jedná se o rodinnou zahradu, vřesoviště, les, ovocný sad, pole a louku, které jsou rozmístěné podél šestiúhelníkového chodníku inspirovaného podobou včelího plástu. Druhý okruh seznamuje pomocí interaktivních prvků návštěvníky s několika tématy ze života včel. Součástí expozice je i domek včelaře, jehož interiér se soustředí na pyl a opylování. „Přejeme si, aby naše expozice návštěvníky pobavila a aby si ji užili a zažili opravdu všemi smysly. Těšit se mohou na rozkvetlou louku i pestré pole osázené medonosnými rostlinami, na důmyslné dřevěné hry a hříčky ze včelího světa i na staré úly včetně slaměné košnice, ve které se mohou zaposlouchat do zvuků z včelího úlu,“ dodává Jarmila Skružná.

Do sadu na ovoce našich babiček

V ovocném sadu, který je nedílnou součástí nové expozice, najdou návštěvníci nejen staré odrůdy jabloní, ale i další zapomenuté teplomilné druhy ovocných stromů. „Patří sem například mandloně, morušovníky nebo netradiční kříženec jeřábu a hrušně – hruškojeřáb. I na hruškojeřábu se podepsalo české šlechtění a před sto lety vznikla odrůda ‘Tatarova hruška’. Z tradičních českých odrůd jabloní lze zmínit například Královské z Jiříkova, Panenské české nebo Malinové holovouské,“ říká Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma. Součástí expozice je i nově založené maliniště s více než deseti odrůdami maliníku a ostružiníku. „Mezi ty nejzajímavější patří žlutě plodící ‘Golden Everest’ nebo až do hlubokého podzimu remontující, tedy dvakrát plodící, odrůda ‘Heritage’,“ dodává Tomáš Vencálek.

Přijďte si užít Medový den

V sobotu 21. července se malí i velcí návštěvníci mohou těšit na zajímavý program o rostlinách a včelách. K vidění bude skleněný úl, děti se mohou zapojit do vědomostní soutěže. Chybět nebude ani ukázka vytáčení medu. Výzkumný ústav včelařský v Dole se bude prezentovat novou sadou naučných panelů o medu. Zájemci si budou moci zakoupit různé publikace o včelách, medovou čokoládu, široký sortiment medu včetně medu přímo z botanické zahrady, medoviny a medových produktů. V domku včelaře bude nově otevřena interaktivní expozice zaměřená na pyl a opylování rostlin, která pobaví i poučí.
Program vznikl ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky, ti v nově vybudované expozici pečují o včely a úly. Na akci platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady.

Kalendář akcí Botanické zahrady Praha

červenec – září 2018

Výstava afrických soch
19. 6. – 30. 9.
Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál
Letošní léto patří africkému umění a kultuře. Těšit se můžete na výstavu afrických soch i na doprovodný program. Výstava je prodejní.

Děti a život v Tengenenge
21. 6. – 31. 8.
9.00–20.00
Výstavní sál
Výstava fotografií Jany Sandner, která navštívila Tengenenge s cílem poukázat na vesnici, kde vzniká většina soch vystavených v Botanické zahradě Praha.

Procházky zahradou s odborníkem
vybrané soboty, 14.00 a 16.00
Venkovní expozice
21. 7. Petr Hanzelka – Letní záhonové trvalky AJ
4. 8. Alena Nováková – Letničky jižní Afriky AJ
18. 8. Klára Lorencová – Z Ameriky do naší kuchyně – užitkové rostliny Nového světa AS
8. 9. Martin Beránek, Vlaďka Egertová – Vinice sv. Kláry AJ
6. 10. Petr Hanzelka – Podzimní záhonové trvalky a okrasné trávy AJ
13. 10. Tomáš Vencálek – Javory, podzimní barvy AJ
(Pozn.: AS – sraz u pokladny v ul. K Pazderkám, AJ – sraz u pokladny v ul. Nádvorní)

Festival jak víno
28. 7.
10.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Na jednom místě máte unikátní příležitost ochutnat vína až 20 různých producentů. Pečlivě vybíráme pouze malá rodinná vinařství, jejichž vína běžně neochutnáte. Představujeme moderní vinaře reprezentující úctu k tradicím. Převažují vinařství z Moravy, citlivě doplněná vinaři ze zahraničí. Poznejte chutě afrických vín za tónů africké hudby, italská vína snoubená s italskou kuchyní anebo ochutnejte maďarské klobásky s pravým maďarským tokajem. Pokud chcete poznat nejnovější trendy vín, přijďte se přesvědčit na vlastní jazyk. Degustuje se ze skla, za tónů živé hudby v příjemném prostředí vinice sv. Kláry. V tento den se v zahradě spojí hudba, moderní kuchyně a víno do jednoho velkého zážitku.

Sochařský workshop
4. – 5. 8.
Venkovní expozice, Stráň
Víkendový sochařský workshop je určený těm, kdo si chtějí zkusit vytesat svou vlastní sochu. Za poplatek budou mít účastníci k dispozici materiál, základní nástroje a odborné vedení. Workshop organizuje Ateliér AfrickéSochy.cz. Objednání nutné na tel.: 777 935 970
nebo e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Uzavření skleníku Fata Morgana
6. – 17. 8.
Skleník Fata Morgana bude z technických důvodů uzavřen.
Děkujeme za pochopení.

Malování s Lucií Crocro
11. 8., 8. 9.
14.00–17.00
Ornamentální zahrada
Dříme ve vás umělecký duch? Probuďte jej pod vedením akademické malířky Lucie Crocro na uměleckém kurzu pod širým nebem v trojské botanické zahradě.

Klára slaví svátek
12. 8.
Vinice sv. Kláry
Piknikový den na vinici sv. Kláry. Kde jinde a čím jiným připít Kláře v její sváteční den než vínem z vinice sv. Kláry?

Vinobraní sv. Kláry
15. – 16. 9.
11.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat zářijový termín, kdy jedna z nejstarších vinic v Praze ožije oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program. Zaposlouchejte se se sklenkou v ruce do tónů folku, typických cimbálovek či jazzu, a to jak na samotné vinici, tak v rozkvetlé Ornamentální zahradě.

Dýňový podzim
22. 9. – 21. 10.
Ornamentální zahrada
Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se již tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy
Více než osm desítek osobností poctilo v uplynulých devíti letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.
Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost na Stezce osobností potkat a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

(tz)