DJI 0021Vila Karla Čapka se na krátko otevře veřejnosti. U příležitosti stého výročí založení Československa Praha 10 připraví několik komentovaných prohlídek ve vile, kterou vlastní a kde se scházely mimořádné osobnosti české historie.

„Vila Karla Čapka je památkou celorepublikového významu. Je to místo, které je úzce spojené se vznikem Československa a osobnostmi, které u zrodu republiky stály. Přestože se její rekonstrukce teprve připravuje a vila je vlastně prázdná, rozhodli jsme se vyhovět přání veřejnosti a jí krátkodobě zpřístupnit,“ říká první místostarosta Tomáš Pek.

Městská část se pro odkup vily rozhodla v roce 2013. V tu dobu o vilu nemělo zájem ani ministerstvo kultury, památkový ústav, ani jiné organizace, které by byly schopné ji pietně uchovat pro další generace.

„S vynaložením velkých finančních prostředků se tehdy městská část rozhodla vilu koupit a postarat se o to, aby byl zachován ohromně cenný mobiliář i velké množství archiválií, které se v domě nacházely, čímž nejen vilu, ale zejména všechny dochované věci v podstatě zachránila,“ vysvětluje Tomáš Pek.

Po koupi vily se Praha 10 rozhodla, že ji zrekonstruuje a následně otevře veřejnosti. Veškeré archviválie a mobiliář jsou již v depozitářích, některé cennosti putují po republice i po světě jako exponáty velkých výstav. Vila je v tuto chvíli prázdná a připravuje se na svou rekonstrukci.

„Nemáme ambici z domu udělat muzeum pro davy turistů. Velmi stojíme o to, aby byl zachován `genius loci`, aby byl byt pietně upraven a aby měl návštěvník pocit, jako by si Karel Čapek jen na chvíli odskočil z bytu,“ vysvětluje plány městské části Tomáš Pek.

Do doby, než se tak stane, uchovává Praha 10 odkaz Karla Čapka skrze výstavy a zápůjčkami cenných exponátů. Celkem dvanáct děl a artefaktů zapůjčila na výstavu do Japonska, další na výstavy v Galerii středočeského kraje nebo Národní Galerii.

Vilu budou moci lidé navštívit poprvé v pátek 20.7. mezi 18 a 20 hodinou, další prohlídky připravuje Praha 10 podle dalšího zájmu veřejnosti na léto 2018.

(tz)