nejmladší závodnice foto ARMY TESTNejmladší závodnice. Chcete pověřit svou fyzickou zdatnost pod vedením vojenských výsadkářů a absolventů kurzu Ranger? Skvělou příležitost dostanete v neděli 24. června na ARMY TESTu, který se koná od 13 hodin na stadionu Emila Zátopka v Chrudimi. Akci pořádá Asociace pro podporu aktivní zálohy a je určena všem zájemcům od 6 do 60 let.

„Na zájemce čekají mimo jiné shyby, kliky, sedy-lehy a běh na 12 minut. Celkem pět sportovních disciplín, ve kterých si dají lidé pořádně do těla. Každá disciplína se hodnotí známkou 1 až 3 jako ve škole, kritéria hodnocení fyzického výkonu jsou pro dospělé shodná s limity v české armádě, takže to bude pořádná prověrka síly a vytrvalosti. Historicky poprvé vyhlašujeme soutěž v kategorii dvojic, která doplní individuální testy,“ popisuje Michal Kuník, předseda pořádající Asociace pro podporu aktivní zálohy a upřesňuje:

„Muži mezi 18 a 30 lety musí na jedničku zvládnout 12 shybů, 52 leh-sedů za minutu, 32 kliků za půlminuty a uběhnout za 12 minut 3 000 metrů. Zájem veřejnosti o ARMY TEST bývá značný, hlásí se oddíly, kluby nebo školy. Dokonce soutěží i zaměstnanci firem, kterým je sympatická myšlenka aktivních záloh, což potvrzuji z vlastní zkušenosti coby člověk, jehož oborem jsou bezpečnostní služby. I v naší firmě máme členy aktivních záloh,“ říká předseda pořádající Asociace pro podporu aktivních záloh a současně generální ředitel společnosti SECURITAS.

ARMY TEST proběhne pod vedením vojáků 43. výsadkového praporu a se záštitou a s osobní účastí náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Aleše Opaty. Přítomen bude také pplk. Ivo Zelinka, bývalý zástupce velitele 43. výsadkového praporu a kpt. Ludvík Cimburek, externí poradce náčelníka Generálního štábu AČR, oba dva absolventi kurzu Ranger.

(tz)