IMG 9006Členové Svazu květinářů a floristů ČR jsou v jarním období velmi aktivní. Konala se celá řada zajímavých akcí a dvě soutěže. První z nich v rámci výstavy jarní Zemědělec, která se uskutečnila od 21.do 25 března na Výstavišti v Lysé nad Labem. Proběhl již osmnáctý ročník floristické soutěže Polabský motýl 2018. Soutěž v aranžování květin pro studenty středních zahradnických a zemědělských škol a pro učně zahradnických a zemědělských učilišť. Soutěže se zúčastnila družstva z následujících škol a učilišť: Střední škola zahradnická Kopidlno, VOŠ a SZeŠ Benešov, Česká zahradnická akademie Mělník, SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, Střední odborná škola Jarov, Střední škola zahradnická a technická Litomyšl a Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse Děčín Libverda.

Hlavním tématem letočního ročníku: HVĚZDY STŘÍBRNÉHO PLÁTNA – herecké osobnosti prvorepublikového a protektorátního filmu a divadla
Spolupořadatelem soutěže byl: Svaz květinářů a floristů České republiky.

Sponzoři soutěže: Český zahrádkářský svaz, Profi Press, Huť František - Cesty skla Sázava. Na spolupráci se účastnili Klára Franc Vavříková, Viola Zeithamlová a Jaromír Kokeš, kteří také floristické práce učňů a studentů hodnotili.

Hlavní cenu - skleněný pohár Polabského motýla si odnesla Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda.

Celkové pořadí
1. SŠZaZe A.E. Komerse, Děčín - Libverda
2. Střední škola zahradnická Kopidlno
3. Střední škola zahradnická a technická Litomyšl

Kytice
1. SŠZaZe A.E. Komerse, Děčín - Libverda
2. Střední škola zahradnická, Kopidlno
3. VOŠ a SZŠ Benešov

Koš
1. SŠZaZe A.E. Komerse, Děčín - Libverda
2. Střední odborná škola Jarov
3. Střední škola zahradnická, Kopidlno

Plakát
1. SŠZaZe A.E. Komerse, Děčín - Libverda
2. Střední škola zahradnická a technická Litomyšl
3. Česká zahradnická akademie Mělník
Všem zúčastněným školám děkujeme za účast a oceněným blahopřejeme!

Soutěž Otvírání jara má samostatný článek na FB a webových stránkách Svazu.

Členové SKF ČR pořádají o velikonočních svátcích několik akcí:

Můžete se přijít podívat v pátek a v sobotu do Huti František v Sázavě. Zde bude od 15 hodin předvádět svoje floristické umění Klára Franc Vavříková a Tomáš Hakl. Oba vyhráli již řadu soutěží u nás i na Slovensku.

Další akcí je výstava na Rybničním zámečku v Lednici. Jedná se již o X. velikonoční výstavu na Rybničním zámečku. Srdečně Vás zveme na již tradiční jarní akci do slavnostně vyzdobených prostor Rybničního zámečku, kde se o letošních velikonočních svátcích uskuteční oblíbené, v pořadí již desáté, Velikonoční zastavení, konané v součinnosti rektorátu Mendelovy univerzity v Brně, Zahradnické fakulty MENDELU a obce Lednice.

Instalace květin a floristických vazeb od lednických studentů Zahradnické fakulty MENDELU v prostorách zámečku budou v tomto roce významně inspirovány modrotiskem a ponesou název „Jako kvítek modřence“.

Hlavní inspirací celé expozice je kolekce modrotisku, kterou vytvořily členky Výtvarné folklorní akademie Břeclav, pod vedením Dagmary Benešové. Hlavní lektorkou této akademie je lidová malérečka Marie Švirgová z Lanžhota, která výstavu doplní ručně malovanými mašlemi. Květinovou instalaci doplní také malované kraslice a drátovaná vajíčka se zápichy od členů spolků Baby z jamy (Týnec) a Veselé dozrávání (Valtice), jejichž členky rovněž obzvláštní výstavu praktickými ukázkami. Modré tóny výzdoby interiéru zámečku dále doplní výstava obrazů od autorky Mgr. Jiřiny Kulíškové.

Praktické ukázky:
Sobota, 31. 3. 2018, 13:00 – 16:00 – ukázky drátování, Anežka Jurinová, Milada Turzová (Veselé dozrávání),
Neděle 1. 4. 2018, 13:00 – 16:00 – ukázky tvoření malovaných vajíček, Božena Koubková, Petra Zugárková (Baby z jamy).
Zámeček bude přístupný veřejnosti od pátku 30. března od 13:00 do 17:00 hodin. Od soboty do pondělí 2. dubna 2018, od 9:00 do 17:00 hodin.
Zpříjemněte si nadcházející velikonoční svátky návštěvou romantického prostředí Rybničního zámečku, ve kterém bude pro každého připraveno drobné občerstvení.

Další akce jsou na webových stánkách SKF ČR www.svazkvetinaruafloristu.cz a nebo na FB Svazu.

(tz)