pretty woman 635258 960 720Podle Bisnode BIWI Indexu mají ženy v Čechách a na Slovensku menší vliv na ekonomiku než v ostatních porovnávaných evropských zemích. Mezi tyto dvě země se ještě na předposlední místo vklínilo Švýcarsko. Z jedenácti hodnocených zemí mají největší vliv na místní ekonomiku ženy ve Slovinsku, Maďarsku, Rakousku a Německu.

Bisnode Index of Women Influence (BIWI) porovnává jednotlivé země podle vlivu žen na jejich ekonomiku. Tento vliv je měřen podle čtyřech základních parametrů – podílu vlastněných firem pod vedením žen na celkovém počtu firem v každé zemi, jejich podíl na počtu zaměstnanců, obratu a čistém zisku.

„Přesto, že podle Indexu BIWI je vliv českých žen na tuzemskou ekonomiku nejnižší ze všech jedenácti hodnocených zemí, je podíl vlastněných firem pod vedením žen na celkovém počtu firem v ČR šestý největší. České majitelky firem se ale zcela propadly v dalších sledovaných parametrech, tedy podílu počtu zaměstnanců na celkové zaměstnanosti, stejně jako na podílu obratu a zisku. To znamená, že české ženy ovládají spíše malé firmy, které navíc vykazují nižší tržby i zisky. Jiná analýza Bisnode ukázala, že firmy řízené ženami vykazují nižší ziskovost, ale jsou stabilnější než firmy ovládané muži. Ve srovnání s muži jsou totiž ženy méně náchylné k riskování,“ hodnotí studii analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Pořadí vlivu žen v hodnocených evropských zemích na tuzemskou ekonomiku

Země

Celkové pořadí

Podíl vlastněných firem pod vedením žen

Podíl podle počtu zaměstnanců

Podíl podle tržeb

Podíl podle čistého zisku

Slovinsko

1.

2.

2.

1.

1.

Maďarsko

2.

1.

1.

3.

2.

Rakousko

3.

4.

3.

2.

5.

Německo

4.

7.

5.

4.

3.

Polsko

5.

3.

4.

6.

4.

Srbsko

6.

9.

9.

5.

6.

Chorvatsko

7.

8.

6.

7.

7.

Norsko

8.

11.

7.

10.

9.

Slovensko

9.

5.

8.

9.

8.

Švýcarsko

10.

10.

11.

8.

10.

Česká republika

11.

6.

10.

11.

11.

Zdroj: Bisnode

Ilustrační foto Pixabay.com