flower 3111821 1920Restaurace budou letos na Valentýna praskat ve švech. Vyrazit za kvalitním jídlem u svíček se chystá každý třetí český pár, celkově přitom u nás Valentýna slaví dvě třetiny lidí. A za romantickou večeři utrácíme rok od roku více. Zatímco loni to bylo v průměru 700 korun, letos podle průzkumu UniCredit Bank plánuje většina do romantiky u jídla investovat ještě o tři stovky více. Banka zároveň v rámci karetního věrnostního programu U-šetřete připravila pro své klienty až 20% slevu na valentýnskou útratu v restauracích.

Restaurace pod náporem mladých zamilovaných párů

Stůl pro dva, pološero, svíčky, dobré jídlo a lahev kvalitního vína. Tak si letos představuje ideální valentýnskou oslavu až třetina českých zamilovaných párů. Restaurace po celé republice mohou čekat ještě mnohem větší nápor, než bývalo na Valentýna obvyklé. Podle průzkumu UniCredit Bank totiž pravidelně u romantické večeře mimo domov slaví svátek zamilovaných jen desetina Čechů.

„Podle průzkumu, letos nejvíce vezmou restaurace útokem Pražané a zamilovaní z Ústeckého a Libereckého kraje. Na večeři v těchto krajích vyráží čtyři z deseti párů. Největší šanci najít volný stůl pak mají páry na Karlovarsku, kde na večeři plánuje 14. února vyrazit jen pětina lidí,“ komentuje výsledky valentýnského průzkumu Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. Valentýn přitom nejvíce oslovuje mladší ročníky do 26 let, svou partnerku či partnera na večeři pozve až polovina zamilovaných.

sc.jpgLetos se zamilování „plácnou přes kapsu“ více než v minulém roce
Za kvalitní gurmánský zážitek se přitom Češi nebojí si připlatit. Za valentýnskou večeři plánuje 55 % Čechů v restauracích utratit až 1000 korun. Pětina láskou opilých plánuje do večera ve dvou investovat ještě více, až 1500 korun. „Loni to přitom bylo v průměru jen 700 korun. Rostoucí platy a dobrý vývoj tuzemské ekonomiky se také projevuje v útratách na Valentýna,“ dodává Petr Plocek.

Za platbu kartou získat až 200 korun zpět, nabízí klientům UniCredit Bank

Dávno ale neplatí, že na konci večeře musí muž svou dámu uchvátit naditou peněženkou. „V restauracích stále častěji platíme pohodlně debetní či kreditní kartou. Na Valentýna čekáme ve srovnání s loňskem až dvouciferný nárůst bezhotovostních plateb,“ říká Plocek. Platba kartou se může letos vyplatit nejen pohodlností, ale i finančně. UniCredit Bank totiž pro své klienty připravila speciální valentýnskou nabídku. S programem U-šetřete klienti získají od 14. do 18. února z útraty v jakékoliv restauraci při platbě kartou zpátky až 20 %. „Získat slevu je jednoduché. Stačí se zaregistrovat do programu U-šetřete, aktivovat si nabídku Valentýnská večeře a v restauraci pak zaplatit libovolnou platební kartou UniCredit Bank. Za ušetřené peníze můžete své drahé polovičce koupit třeba kytici,“ uzavírá Petr Plocek.

O průzkumu:
Průzkum: Valentýnské restaurace a útraty realizovala pro UniCredit Bank agentura Ipsos prostřednictvím online nástroje Instant Research, v únoru 2018 na reprezentativním vzorku 1050 Čechů.

(tz)