cornAdventní stres a únava, štědrovečerní zažívací potíže nebo problémy s posvátečními kilogramy přinášejí místo klidu spíše starosti. Těmto obtížím se však můžeme vyhnout, nebo alespoň zmírnit jejich dopady. Svěřte se do rukou tradiční přírodní medicíny. Existuje hned několik bylin, které podpoří zdraví v období Vánoc i po něm.

Proti stresu napomáhá třezalka či levandule

Nakupování, adventní shon, dlouhé fronty v obchodech, generální úklid a příprava cukroví či výzdoby. Také v práci na nás doléhá značná míra stresu kvůli tomu, abychom stihli odevzdat veškeré úkoly včas před nástupem na dovolenou. Vánoční sprint na nás útočí zkrátka ze všech stran. V bylinném světě však existují pomocníci, kteří podporují duševní pohodu a zklidní nervy.

„V boji proti adventnímu stresu se výborně osvědčila třezalka. Posiluje mentální rovnováhu, zdravý spánek, relaxaci a dobrou náladu. Zároveň zklidňuje dýchací cesty a podporuje zdravou funkci střevního traktu, což je v období Vánoc také užitečné. Uvolňující je též bylinná koupel pro zklidnění organismu, která je složená z třezalky, levandule, meduňky, pelargonie a dalších zklidňujících bylin,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Energii dodá černý rybíz a maralí kořen

Shon nám dokáže pořádně ubrat energii a v důsledku toho se může dostavit dokonce chronická únava, jíž se jen těžko zbavujeme. Proti ní nejlépe bojuje tinktura z pupenů černého rybízu s vysokým obsahem vitaminu C a gemmoterapeutikum z jalovce. Aby se nám před Vánocemi, ale i po svátcích, kdy zase nastupujeme do práce, vrátila energie v plné síle, můžeme užívat přírodní životabudiče. Jedním z nejsilnějších je leuzea neboli maralí kořen, jenž posiluje veškeré tělní funkce, tonizuje organismus a stimuluje duševní schopnosti. Navíc podporuje imunitu, což se v období chřipek a viróz rovněž hodí. Důležitý je také pravidelný odpočinek. Dobrý spánek podpoří například pupeny z lípy nebo kozlík lékařský.

Na trávení hořec a ostropestřec, na průjem brusinka a borůvka

Vánoční svátky bývají synonymem i pro různé žaludeční a trávicí obtíže. Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny se s těmito problémy dlouhodobě potýká až polovina Čechů a o Vánocích svému žaludku a střevům dáváme zabrat ještě o něco více. Přejídání, pálení žáhy, nadýmání, průjmy, bolesti břicha, to vše přichází ruku v ruce s nezdravou životosprávou typickou pro konec prosince. „Na špatné trávení doporučuji směs bylin z hořce a puškvorce. Pálení žáhy zmírní kombinace pupenů dubu, černého rybízu, lnu setého, brusinky a olše, kterou jsme nazvali Fitkolon. V akutních případech dobře zabírá i rakytníkový olej,“ doporučuje Jarmila Podhorná. Při potížích pomáhá rovněž grepová tinktura, grep je silný antioxidant a působí i proti helikobakterovi, zároveň čistí tělo od zánětů v trávicím traktu.

Zácpu uvolní kukuřice

Mnoho tučného a nezdravého jídla v kombinaci s nedostatečným pohybem může zapříčinit také zácpu. Tento nepříjemný problém nám pak může zbytečně zkazit dojem z prožitých svátků. Co pomůže? Doporučuje se především kukuřice setá, len či lněná semínka nebo tinktura z dubu. Peristaltiku střev podporuje i tinktura z levandule. Střevům neprospívá ani málo pohybu, máte-li tak problém s vyprazdňováním, vyrazte na hory nebo alespoň na procházku.

Váhu pohlídá maté nebo bylinná směs s mořskou řasou

Také se vám stává, že ručička váhy ukazuje v lednu o pár nechtěných kilogramů navíc? Vánoční svátky a Silvestr v moderní společnosti rozhodně nepatří k obdobím půstu, proto snižování tělesné hmotnosti pevně zakotvilo mezi nejtypičtějšími předsevzetími a podle mnoha studií obsazuje dokonce nejvyšší příčku na novoročním žebříčku přání a výzev. Ukládání tuků v těle a nezvladatelným chutím se však dá předejít nejen vůlí, ale i pomocí vybraných bylin. „V oblasti štěpení tuků a cukrů a kontroly tělesné hmotnosti se osvědčila bylina maté, která může být kombinována i v kúře s tinkturou z břízy, z jalovce a vřesu. Společně s nimi pak celkově prospívá zdravému trávení,“ dodává Jarmila Podhorná. K redukci váhy pomáhá též brodecký redukční ortislim, což je směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas.

(tz)