IMG 1364Stalo se již tradicí, že řada našich členů pořádá vánoční výstavy. Často jsou spojovány se Dny otevřených dveří. Stejně je tomu i letos a i tento víkend byl velmi bohatý na tyto akce.
Od 13. do 17. prosince se v Rajhradě na  Střední zahradnické škole konala vánoční výstava pod názvem Voňavé Vánoce, spojená se Dny otevřených dveří. Vernisáž a slavnostní otevření výstavy se konalo v odpoledních hodinách 12. prosince. Již samotné zahájení přilákalo mnoho návštěvníků. Nejinak tomu bylo i po celou dobu trvání akce. Svoje floristické umění zde předvedli studenti zdejší školy pod vedením zkušených učitelů. Jednotlivé třídy byly velmi nápaditě naaranžované. Ve školním skleníku si mohli návštěvníci koupit jednak adventní věnečky a svícny, ale také pokojové květiny, převážně z AGRO Brna Tuřany, jako např. vánoční hvězdy, bramboříky, kolopejku či vánoční kaktus.

Vánoční výstava ve Střední odborné škole veterinární, mechanizační a zahradnické a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky, České Budějovice se konala ve dnech 14. a 15. prosince. Připraveny byly pro návštěvníky vánoční vazby; expozice včelařů a vystavené perníčky. Výstavu zhlédlo 428 návštěvníků. Ve dnech 16. a 17. prosince se škola prezentovala i na Vánočních trzích na náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích pod záštitou Jihočeského kraje. K vidění byly opět vánoční aranže, ale i malování perníčků.

Rybniční zámeček se stal dalším vánočním zastavením. Akce se již stala tradicí v této jihomoravské obci, kde sídlí Zahradnická fakulta MENDELU v Brně. Výstava se konala pod názvem Jiskřivé Vánoce. Jednalo se již o desátý ročník této velmi zdařilé akce. K vidění byly krásné floristické aranžmá, které vznikly pod vedením proděkana Jiřího Martinka a vytvořili je studenti Zahradnické fakulty. Práce byly doplněné výstavou skleněných artefaktů a obrazy. V neděli vystoupili trubači Lesnické fakulty MENDELU v Brně.

Výstava vánoční floristiky a zemědělské techniky na Střední zahradnické a technické škole v Litomyšli se koná v předvánočním čase a je také spojena se Dny otevřených dveří. Akce probíhá až do úterý 19. prosince. Zájemci zde uvidí zemědělskou techniku, jak historickou, tak také moderní. Floristé naaranžovali několik tříd. Adventní věnce, svícny a další aranžmá je možné nejen obdivovat, ale také si koupit. Zajímavostí akce je účast několika partnerských škol ze Slovenska, Polska, Německa, Holandska a Ukrajiny

Až do vánočních svátků můžete navštívit velmi zdařilou výstavu v Zahradnictví Petr Mikan v Chrudimi. Potěší vás nejen krásné svícny, adventní věnečky, ale působivé ztvárnění skleníků i nové prodejní plochy na téma Pohádkové Vánoce. K výběru jsou vlastní květiny jako bramboříky a vánoční hvězdy, ale i mnoho dalších květin z dovozu. Odnést si můžete i krásně uvázanou řezanou květinu. Vánoční výstavu navštívilo již přibližně 20 tisíc návštěvníků.

Další akce se o víkendu konaly v zahradnických centrech v Teplicích, Líbeznicích a v Praze - Střešovicích.

(tz)