workplace 1245776 960 720V České republice v současnosti podniká jako fyzická osoba téměř 2,1 milionu lidí. Z toho je 35 % žen a 65 % mužů. Počet podnikatelek tak v současnosti přesahuje 730 tisíc. Mezi ženami přitom obliba této formy podnikání v posledních letech roste rychleji než u mužů. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. 

Z celkového počtu žen s oprávněním podnikat jako fyzická osoba jich téměř pětina (19 %) začala podnikat v posledních 5 letech a podobný počet (18 %) podniká 6-10 let. V posledních letech se tak zájem žen o podnikání zvyšuje. Ze všech podnikatelských oprávnění pro muže jich bylo pouze 14 % založeno v posledních 5 letech a 15 % podnikajících mužů má toto oprávnění 6-10 let. Zatímco podíl začínajících fyzických osob podnikatelů na celé skupině podnikajících mužů se postupně snižuje, u žen tento poměr naopak roste.

„Podíl mužů a žen, kteří si zakládají oprávnění pro podnikání jako fyzické osoby, se postupně přibližuje. Jestliže v průměru tvoří ženy 35 % všech fyzických osob podnikatelů, tak zatímco mezi podnikateli s oprávněním platným 16 a více let tvoří pouze 32 %, u oprávnění založených v posledních 5 letech je to celých 41 %,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau, a dodává: „Mezi začínajícími podnikateli mají muži stále převahu především u mladých lidí do 30 let. Podíváme-li se však například na letošní nově vzniklá oprávnění, zjistíme, že ve věkové skupině od 41 let výše se počet nově vznikajících oprávnění u mužů a žen téměř srovnal. V dalších letech se tak za určitých okolností můžeme dočkat i toho, že se v této skupině bude do podnikání pouštět více žen než mužů.“
Muži začínali v daleko větší míře než ženy podnikat během prvního desetiletí po revoluci. V současné době se však již počet žen-podnikatelek zvyšuje rychleji než počet podnikajících mužů. Na 10 zaniklých oprávnění pro podnikání fyzických osob připadá mezi ženami 15 nově založených, zatímco mezi muži jde pouze o 11 nových oprávnění na 10 zaniklých.
Kromě trendu v tom, jak se v posledních letech mění jejich vztah k podnikání, se ženy a muži liší ještě ve svém zaměření. Muži preferují podnikání v obchodu (25 %), za kterým následuje stavebnictví (21 %) a zpracovatelský průmysl (15 %). Ženy také preferují obchod, ale na rozdíl od mužů mnohem výrazněji – téměř každá třetí podnikatelka (32 %) působí právě v obchodu. Následují profesní, vědecké a technické činnosti (20 %) a ostatní činnosti (12 %). Ve zpracovatelském průmyslu působí méně než desetina podnikatelek a jejich zájem o stavebnictví je zcela zanedbatelný.
Ženy-podnikatelky se také více než muži soustředí do větších měst a jejich okolí. Pokud se podíváme, kde se nachází nejvíce a nejméně fyzických osob podnikatelů, je pořadí krajů u mužů a žen téměř shodné. Na prvních pěti místech najdeme Prahu, Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Ústecký kraj. Liší však právě míra koncentrace. Zatímco v Praze je registrováno 18 % všech žen s podnikatelským oprávněním, v Ústeckém kraji už je to pouze 6 % všech podnikatelek, tedy 3x méně. Oproti tomu mezi muži působí v Praze 15 % všech podnikatelů a na Ústecku 7 %. Rozdíl mezi prvním a pátým krajem je tak u mužů pouze dvojnásobný.
Díky oblibě Prahy mezi ženami-podnikatelkami zde ženy také tvoří největší procento fyzických osob podnikatelů jako celku mezi všemi kraji. Jestliže průměr činí 35 %, v Praze je mezi podnikateli 39 % žen, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji jejich podíl činí 36 %. Nejmenší podíl mají ženy naopak mezi podnikateli na Vysočině (32 %).

(tz)

Ilustrační foto Pixabay.com