buffet 2953875 960 720Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí. Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina. S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců, který je součástí evropského programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců. Ten před deseti lety iniciovala EU a zajišťuje ho společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.

To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.

Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí,
o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.

Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. Loni pak byl navíc zahájen i projekt Firma na talíři, v rámci kterého Edenred formou speciálních dlouhodobých workshopů přímo na pracovištích předává informace o výhodách zdravého stravování i samotným zaměstnancům. Projektu Firma na talíři se zatím účastnilo 10 tuzemských podniků s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. „Plné dvě třetiny účastníků projektu přestaly vynechávat hlavní jídla a stravují se pravidelně. Svůj jídelníček pak upravilo devět z deseti účastníků workshopů a polovina z nich omezila slazení nápojů a jídel,“ doplnila Michaela Číhalíková, manažerka projektu Firma na talíři ve společnosti Edenred.

 

Jak často obědváte?

 

 

 

 

 

 

 

 

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

1,8

4,1

6,7

2,3

2

4,9

1-2xtýdně

10,1

19,8

8,9

7,9

6,1

8,2

3-4týdně

10,5

19,9

5,4

8,4

9,1

7,8

každý pracovní den

77,6

56,2

79

81,4

82,8

79,1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

3,9

4,9

6,9

5

5,2

6

2,1

občas

13,9

22,5

11,9

13,4

17

8

13,9

3-4týdně

13,7

18,3

9,1

10,2

11,9

10,1

14

každý pracovní den

68,5

54,3

72,1

71,4

65,9

75,9

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

3

3,3

7,5

2

5,4

5,3

2,6

0,7

1-2xtýdně

11,8

16,4

8,2

12

9,9

7,7

11,6

10,3

3-4týdně

10,1

14,2

6,2

12,5

15,6

10,8

9,7

9,9

každý pracovní den

75,1

66,1

78,1

73,5

69,1

76,2

76,1

79,1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kde obvykle jíte pracovní oběd?

 

 

 

 

 

 

 

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci nebo jídelně

22,1

62,1

18,3

43,9

38,8

45,7

ve fast foodu

1,4

11,5

3,6

2,7

3,7

2

u pracovního stolu

25,1

14,1

20,4

14,7

8,1

17,1

v oddychové místnosti

29,8

9,1

28

18,1

20,9

24,5

doma

17,3

2,1

26,6

16,4

26,7

10

venku

4,3

1,1

3,1

4,2

1,8

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně

17,2

57,3

15,5

34,3

31,8

39,2

33,7

ve fast foodu

2,1

9,2

3,6

2,6

2,8

3,1

4,3

u pracovního stolu

29,8

13,5

18,8

18,2

12,2

18,6

23,6

v oddychové místnosti

35,4

16,1

36,2

23

27

29,2

29,1

doma

13,8

2,1

22,7

16,1

24

9,1

8

venku

1,7

1,8

3,2

5,8

2,2

0,8

1,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně

23,4

55

16,4

39,3

40,1

40,2

41,4

18,3

ve fast foodu

1

8,6

3

2,1

1,8

3

3,1

1,6

u pracovního stolu

13,8

11,1

15,1

11,2

8,1

14,8

16,4

8

v oddychové místnosti

51,2

23,8

43,2

30,1

30,5

33,1

34,5

55,2

doma

8,6

0,6

19,4

14

17,7

8,2

3,1

10,6

venku

2

0,9

2,9

3,3

1,8

0,7

1,5

6,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst?

 

 

 

 

 

 

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

63,2

78,9

65,7

56,9

63,5

64,8

podle nutriční hodnoty

25,5

30,3

29,9

38,4

22,4

29,2

podle velikosti porce

24,7

33,9

31,4

22,9

32,3

22,1

podle ceny

17,8

16,1

36,7

17,3

15,9

29,6

polední nabídka

16,2

29,7

21,7

13,6

14,4

14,7

výběr kolegů/ostatních

8,9

6,1

11,7

6,7

7,5

11,3

rychlost obsluhy

45,7

37,3

41,5

38,7

31,4

41,3

doporučení čísníka

1,7

3,6

1,5

1,1

2,2

2,2

                 
                 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

60,1

73,5

64,3

50,8

54,7

61

68,4

podle nutriční hodnoty

33,6

34,4

40,3

43,9

31,8

36

34,7

podle velikosti porce

22,3

31,2

29,8

23,2

34,2

29,4

34,2

podle ceny

42,2

21,8

40,6

46,8

42,3

44,8

23,9

polední nabídka

32,3

30,1

24,4

15

21,3

22

28,7

výběr kolegů/ostatních

10,9

8,8

12,4

9,4

10,4

12,1

9,7

rychlost obsluhy

48,2

39,2

42,9

41,2

39,8

40,2

40,1

doporučení čísníka

1,5

4

1,4

0,9

1,9

3

4,6

                 
                 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

66,2

80,3

67,2

56,1

53,2

66,7

70,1

50,2

podle nutriční hodnoty

49,2

40,7

39,3

49,2

35,6

37,8

40,3

45,2

podle velikosti porce

20,7

25,3

23,9

23,6

28,2

25,2

31,1

27,5

podle ceny

40,5

20,8

35,6

35,5

34,3

35,8

23,7

51

polední nabídka

33,4

40,2

25,2

19,5

25,6

19,1

36,6

16,7

výběr kolegů/ostatních

16,1

8,2

7,1

6,4

10,1

11,2

10,1

6,4

rychlost obsluhy

51

40,7

43,1

44,2

46,5

46,1

45,2

40,6

doporučení číšníka

1,8

5,5

1,8

1,6

1,9

1,6

3,2

2,1

 Firma na talíři – tvrzení účastníků po skončení workshopů 

 Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. Všechna tato řešení, ať už jsou dodávána formou karty, mobilní aplikace, papírové poukázky či přes online platformu, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.

Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:

  • zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další)
  • řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Ticket Empreserial atd.)
  • doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.

Skupina spojuje jedinečnou síť 43 milionů zaměstnanců, 750 000 firem a veřejných institucí a 1,4 milionu smluvních partnerů.

Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris. Edenred působí ve 42 zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci. V roce 2016 činil celkový objem emise skupiny téměř 20 miliard eur, z čehož 70 % bylo realizováno prostřednictvím karty, mobilního přístroje či Internetu.