BioAbecedář HZ obálka copyPo 7 letech úspěšného prodeje BioAbecedáře Hanky Zemanové (4 dotisky) připravila jeho autorka Hanka Zemanová aktualizované vydání, které nově zohledňuje rozšiřující se sortiment biopotravin i aktuální poznatky z oblasti zdravé výživy. Co nového kniha přináší? Sortiment bioproduktů v prodejnách zdravé výživy i supermarketech se stále mění a rozrůstá. Pro běžného zákazníka je náročné se jednoduše zorientovat v tom, jaké základní biopotraviny nakoupit a jak je konkrétně do jídelníčku zařadit.

Z tohoto důvodu Hanka v novém vydání u každé kapitoly doplnila praktické informace, co a jak využívá ona ve své kuchyni, které potraviny jsou nejchutnější a její nejoblíbenější. Jedná se tak o velmi konkrétní a osobní prověřená doporučení.
Systematickou kontrolu všech odborných údajů v knize opět provedla a o nové vědecké poznatky ze světa kvalitní výživy a prevence nemocí doplnila specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Hanka přináší odpovědi na často diskutované otázky:

Je med opravdu lékem? Proč z trhu zmizely české biomedy a jak vybrat kvalitní med
(Odpověď najdete v kompletně přepracované kapitole o medu.)
Proč se agáve sirup už nepovažuje za zdravé sladidlo? (Nové poznatky z výzkumů a jak s nimi v praxi naložit.)
Proč je lepší máslo či sádlo než slunečnicový olej?
Jak se zorientovat v široké nabídce biomouk, kterou si koupit coby začátečník a jak používat bezlepkové novinky, kterými jsou mouka z červené čočky, mouka ze žlutého hrachu nebo třeba cizrnová mouka? (Zcela nově zpracovaná kapitola o moukách)
Jak využít čirok a čirokovou mouku, které se v poslední době objevily v prodejnách zdravé výživy? (Nově zařazená obilovina, již u nás běžně dostupná, a vše, co o ní potřebujete vědět.)
Jaká je současná situace na trhu s chlebem, zeleninou, masem, mlékem či s rybami, jak si umět vybrat tu nejlepší kvalitu a na co si dát pozor na farmářských trzích?

a mnoho dalšího…

BioAbecedář Hanky Zemanové je přehledný a kompletní průvodce světem zdravých potravin, nazývaný „biobible“ (knihu tvoří obsáhlé 4 části s celkovým počtem 432 stran). Kniha Vás naučí zdravé potraviny rozpoznat a hlavně je skutečně denně vařit.
Obsahuje nejen informace, ale také 60 oblíbených receptů z opomíjených surovin, nabízí srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy i makrobiotiky, vždy v souladu se zdravým selským rozumem.
 Knihu tvoří čtyři části:
1) Praktický průvodce nakupováním obsahuje obecná pravidla, jak rozpoznat kvalitní potraviny, a odpovědi na důležitá témata, která souvisí s jejich výběrem i používáním.

Kniha nabízí čtivé informace ke všem skupinám potravin:
Obiloviny a mouky, Chléb a pečivo, Mléko a mléčné výrobky, Maso, Uzeniny, Ryby, Vejce, Luštěniny, Tuky a oleje, Semínka a ořechy, Zelenina a ovoce, Sladidla a sladkosti.
Dozvíte se praktické informace a můžete se tak zorientovat v tom, proč je například mléko pro někoho lékem a pro jiného jedem, jaké mléko je nejlepší a proč je průmyslově zpracovávané a dochucované mléko hůře stravitelné. Podobně se dozvíte, kterým rybám se vyhýbat a jak a kde hledat kvalitní rybí maso atd.

2) Encyklopedická část obsahuje přehled vybraných biopotravin.

Setkali jste se s méně známou potravinou (např. špaldou, jáhlami, konopným semínkem, quinoou, cizrnou, obilnými sirupy) a nevíte, co s ní?

V Hančině encyklopedii najdete praktické vysvětlení jejich nutričních a zdravotních přínosů, doporučení, pro koho jsou obzvlášť vhodné a kdo by je případně měl jíst s mírou. V neposlední řadě se je naučíte využívat při vaření. K tomu pomáhá i široká škála autorčiných tipů a osvědčených postupů. Součástí jsou i konkrétní tipy na určité výrobky a možnosti, kde je nakoupit a jak s nimi vařit.

3) Praktická receptová část obsahuje přes 50 skvělých receptů, které patří i mezi nejoblíbenější u Hanky doma. Polévky, hlavní jídla, pomazánky, saláty, dezerty i výživné nápoje – všechny vynikající, dostupné a prověřené, s využitím nejrůznějších surovin, včetně těch opomíjených. Jsou zahrnuty také varianty veganské či bezlepkové.

4) Závěrem knihy je samostatná informační příloha, obsahující užitečný přehled, důležité kontakty, tipy na zajímavé knihy, informační zdroje, odkazy na výzkumy apod., související s biopotravinami a s ekologičtějším a zdravějším způsobem života.
 
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz