Argentinský steak_m.jpgSníte o pořádném hamburgeru nebo byste si raději dali argentinský steak? Už tuto sobotu se vám vaše sny splní v trojské botanické zahradě na akci American food day. Čekají na vás speciality americké gastronomie, které doprovodí latinskoamerické rytmy a americký jazz. Zatančete si při tanečním workshopu salsy, ochutnejte vína z Chile, Argentiny a Kanady, nebo se nechte inspirovat kuchařskou show šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. To a mnohem více na vás čeká už tuto sobotu 5. srpna od 10:00 do 20:00 v Ornamentální zahradě a v severní části areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji.

Rozkvetlá zahrada a skvělé jídlo spolu perfektně ladí, proto v letním programu trojské botanické zahrady nesmí chybět den věnovaný gastronomii. „V letošním roce jsme náš program tematicky zaměřili na Americký kontinent, který je velkou inspirací jak po stránce botanické, tak pokud jde o různorodou kulturu a skvělou kuchyni.

V sobotu 5. srpna se v severní i jižní části areálu zahrady představí šestnáct stánků s různorodou nabídkou jídla, pití, ovoce a pochutin, ze kterých si určitě vybere každý," zve na American food day Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

O dobrou náladu se postará bohatý doprovodný program. V severní části zahrady vás roztančí latinsko-americké rytmy, Ornamentální zahradou se budou linout jemné tóny jazzu.
Na akci American food day přijal pozvání také séfkuchař Marcel Ihnačák. Díky jeho receptům na hamburgery a hotdogy, speciálně navržené pro tuto příležitost, se z vás stane hvězda každého letního grilování.
V teplém počasí určitě nepohrdnete osvěžením v podobě domácích ovocných nanuků značky Fruteama. Během barmanské show se stanete svědky vzniku neobvyklé alkoholické zmrzliny
s pomocí suchého ledu.

V sobotu 5. srpna ochutnejte Ameriku v trojské botanické zahradě.

American food day vzniká ve spolupráci s Martinou Kaňákovou - vedoucí projektu Merkado. Záštitu nad akcí poskytlo Americké velvyslanectví v Praze a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Kalendář akcí srpen - září 2017

Americké léto
17. 6.-24. 9. - Venkovní expozice
Rok 2017 patří rostlinám Severní i Jižní Ameriky. Americké léto zahájila výstava kaktusů a sukulentů ve foliovém skleníku, na kterou navazuje výstava fotografií z četných botanických expedic na americký kontinent. V expozici Severoamerická prérie se můžete seznámit s přírodními výsadbami pestrobarevných severoamerických letniček, trvalek a skalniček. Plodiny Nového světa se představují na speciálním záhonu. K vidění je široká škála plodové zeleniny (rajčata, papriky a další), okopaniny, obilniny a mnoho dalších plodin známých i neznámých v české kuchyni.

Botanické cesty tam a zase zpátky
29. 7.-17. 9. - Venkovní expozice
Součástí Amerického léta je i fotografická výstava zaměřená na expedice
na americký kontinent. Tyto výpravy jsou nedílnou součástí práce odborného pracovníka, protože přinášejí cenné zkušenosti, nové odborné poznatky a v neposlední řadě představují cenný zdroj rostlinného materiálu pro jednotlivé sbírky.

Vinobraní sv. Kláry
16. 9.-17. 9. - Vinice sv. Kláry
K babímu létu patří kromě pestrobarevného listí i víno. Ani letos nebude na vinobraní chybět prezentace produkce z vinice sv. Kláry. Ochutnáte i vína dalších předních českých a moravských vinařů. Vinobraní se tradičně neobejde bez burčáku, dobrého jídla a zábavy. Nudit se určitě nebudete díky bohatému hudebnímu program. Pro tuto akci platí zvláštní vstupné.

Dýňový podzim
23. 9.-22. 10. - Ornamentální zahrada
Dvanáctá podzimní výstava dýní v botanické zahradě vám již tradičně představí bohatý sortiment plodů z čeledi Cucurbitaceae. Uvidíte stovky dýní ve zhruba čtyřiceti druzích. Obdivovat můžete od malých 10 cm velkých dýní až po 25 kg krásky.

Kořeny osobností
Dlouhodobý celoroční projekt v celém areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Více než sedm desítek osobností poctilo v uplynulých osmi letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími osobnostmi současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní či vědecké.
Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost na Stezce osobností potkat a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz.

(tz)