Více než 150 tisíc pracovních míst čeká na kandidáty, kteří by je obsadili. Uchazeči, včetně těch, kteří dříve hledali práci jen obtížně, mají příležitost najít uplatnění za výhodných podmínek. Firmy se stále častěji přizpůsobují nejen jejich platovým požadavkům, ale také nárokům na organizaci práce. Matkám a otcům na rodičovské dovolené tak přizpůsobují nejen pracovní dobu, ale i prostředí a v mnoha případech navíc nabízejí další služby podporující kombinaci rodinného a pracovního života.

„Přesto, že mezi kvalifikovanými pracovními místy převládají nabídky částečných úvazku v oboru IT, firmy si dnes stále častěji uvědomují kvalitu maminek na mateřské dovolené," říká Lukáš Beňo, Team Leader divize Temporary Services společnosti Hays. Společnosti si podle něj častěji uvědomují, že se jedná o kandidátky, které se dokáží plně věnovat své práci i v čase zkráceného úvazku, případně během práce z domova. Nabízené pozice se týkají podpory v administrativě, výjimkou ale nejsou ani specializované role v oblasti daňového poradenství, HR, registrace léčiv nebo v marketingu napříč segmenty trhu. „Maminky na mateřské dovolené jsou ceněné především díky jejich zkušenostem, pracovitosti a přístupu k práci," vysvětluje Lukáš Beňo.

Počet pracujících při rodičovské ale roste

Zatímco v zemích západní Evropy se částečné a flexibilní formy práce staly alternativou pro ženy, které kombinují péči o rodinu se zaměstnáním, u nás ji často využívají zejména studenti. „V naší společnosti máme kolem 70 % zaměstnanců na částečný úvazek," říká Lucie Dostálová, HR ředitelka společnosti McDonald's a dodává: „v České republice je zvykem, že flexibilní úvazky využívají zejména studenti, ale stále více je využívají i ženy na mateřské dovolené, které se postupně zapojují do pracovního procesu."
Své zkušenosti se spoluprací maminek nebo tatínků na mateřské a rodičovské dovolené má také řetězec s elektronikou Expert Elektro. „Pokud mají zájem a chtějí si během rodičovské přivydělat, vítáme to, a rádi je vybavíme vším potřebným pro práci z domova," řekla Ingrid Janáčová, specialistka náboru z řetězce Expert Elektro s tím, že zároveň roste obliba o takzvané sdílení pracovního místa. „Tento moderní systém pracovního úvazku se nám v praxi osvědčil, například dvě naše kolegyně sdílejí náplň práce připadající na jedno pracovní místo. Ve výsledku je to funkční a prospěšná cesta pro všechny," doplnila Ingrid Janáčová.

Speciální programy i dětské skupiny

Pracovní místo na částečný úvazek není jediným předpokladem k tomu, aby žena o jeho kombinaci s péčí o dítě uvažovala. Zaměstnavatelé tedy organizují programy přímo zaměřené na rodiče, kteří práci z důvodu péče o dítě opouštějí, nebo se do ní naopak hodlají vracet. „Cílem je pomoci zaměstnancům udržet jejich současný potenciál a společně získat co nejvíce z jejich nových zkušeností a schopností. Pro mnoho rodičů může být výpadek z pracovního i sociálního života spojený s rodičovskou dovolenou náročný, pro nás je naopak výhodné si udržet kvalitní pracovníky" říká Renata Vápeníková, HR specialistka ČSOB. Banka pro své zaměstnance připravila například Program pro rodiče, ve kterém je úvazek omezen na maximálních 20 hodin týdně. „Zřídili jsme také vlastní dětskou skupinu, která přijímá děti již od dvou let věku, nebo ve spolupráci s profesionálními poradci a kouči nabízíme podporu pro rodiče, kteří se do zaměstnání vrací, nebo se naopak chystají jej opustit."

Motivace ze strany státu zatím chybí

Česká republika má zatím nastavenu jednu z nejdelších rodičovských dovolených nejen v Evropě, ale i ve světě a nebývá tedy výjimkou, že žena opustí zaměstnání na tři i více let. Na problematiku dlouhodobě upozorňuje Evropská unie i OECD. Kromě jejího negativního vlivu na pracovní život, ze kterého jsou ženy minimálně po její dobu vyloučeny, je spojována například s rozdílem mezi platy mužů a žen. Právě platová mezera mezi českými ženami a muži je aktuálně druhá největší v Evropě a stále se rozšiřuje.
Stát zatím ženy v jejich dřívějším návratu do zaměstnání příliš nemotivuje. Tento duben poslanci schválili úpravu podmínek pro zrychlené čerpání rodičovského příspěvku. Délka jeho pobírání by měla být nejméně šest měsíců, přičemž spodní hranice je podmíněna dosavadní výší příjmu rodiče. I nadále ale zůstává podmíněn maximálně 46 hodinami, které smí dítě strávit ve školce. Zákon zatím čeká na podpis prezidenta republiky.