beautiful-15704.jpgV dnešní době je IT obor stále vnímán jako záležitost především mužské části populace. Přesto, že ženy využívají počítač v běžném životě ve stejné míře jako muži, tomuto oboru se vyhýbají a momentálně jsou v něm zastoupeny zatím jen 13 procenty. „Obecně se na téma žen a informačních technologií traduje mnoho nepříliš lichotivých mýtů a předsudků. Je ale důležité si uvědomit, že je tento obor na velkém vzestupu a práce v IT dává ženám nekonečné možnosti v uplatnění takových znalostí. Programování či design jsou využitelné v podstatě v každém oboru. IT vzdělání tak může ženám výrazně usnadnit cestu k jejich práci snů v oblastech, jako jsou např. kosmetika, móda, bytový design či architektura - zkrátka v typicky ženských oborech. Reálné produkty jsou de facto vždy výsledkem precizní designérské práce," uvádí Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT) na pražském Proseku, a dodává, že není žádný důvod k obavám ze studia tohoto oboru.

IT je v současnosti na takové úrovni, ve které nejsou dovednosti jako např. programování nebo správa systémů a hardwaru nadlidským úkolem a s trochou času a trpělivosti je hravě zvládne i něžné pohlaví. Dámy navíc oplývají výrazně větší dávkou trpělivosti, vytrvalosti, pečlivosti, smyslem pro detail a především estetickým cítěním, který výrazná část mužských IT znalců postrádá. Jsou také vyrovnanější, odolnější vůči stresu. Dostatečně motivující je zajisté také vidina kvalitního finančního ohodnocení a fakt, že až se stanete úspěšnou manažerkou, zástupci mužského pohlaví vám budou z pozice vašich podřízených jen tiše závidět. A jaké z nás by se taková představa nelíbila? IT znalosti navíc využijete také z pohodlí svého domova, např. při správě sociálních sítí, správě webů, blogů apod. Je tudíž vhodná i pro ženy na mateřské dovolené.
Ty z vás, které mají ambice prorazit v IT, ale i ty, které se mu zatím brání, by mohly v první fázi inspirovat příběhy žen, které sebraly odvahu a dnes jsou uznávanými odbornicemi v renomovaných IT společnostech. Tyto ženy jsou důkazem nejen toho, že jakékoli obavy nejsou na místě, ale také faktu, že vám IT vzdělání následně zaručí víc než dobré profesní i finanční podmínky. Na sociálních sítích se navíc objevuje čím dál tím více zájmových skupin, které sdružují a podporují ženy, které se chtějí věnovat tomuto oboru. Stejně tak lze najít nespočet projektů, jejichž cílem je motivace dívek ke studiu IT, např. projekt Czechitas či Den žen v informačních technologiích iniciovaný OSN. Zároveň se tak dámy dostanou do kolektivu, ve kterém bude ženské IT zcela běžnou a nikoli bizarní záležitostí. IT gramotnost navíc přináší určitou samostatnost a nezávislost jak v osobním, tak profesním životě a celkově rozvíjí hodnotu a osobnost ženy.

(tz)