V dnešní době se člověk nesmí zastavit ani na chvíli. Již Jan Neruda napsal: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál." To nyní platí dvojnásob. Chcete nastoupit do práce? Vzdělání máte? Super. A praxe? No tak to asi dáme přednost někomu jinému. Toto či velmi podobná slova slyší mnoho mladých. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Řešením může být dobrovolnictví v neziskových organizacích.

Ač se to nemusí zdát, dobrovolnictví je v ČR poměrně rozšířené. V roce 2013 bylo dobrovolně odpracováno přes 43,5 mil. hodin. Jinak řečeno, dobrovolníci provedli práci v hodnotě přibližně 5,5 miliardy Kč. 

Jednou z neziskových organizací, které služby dobrovolníků začaly využívat je Nadační fond Lepší vyhlídky. Lepší vyhlídky krom jiného pomáhají mladým lidem najít vlastní cestu, po které se vydají dále do života. Někteří na této cestě nalézají, že chtějí pomáhat druhým.
Dobrovolné pomoci nadačním fondům se věnuje stále více lidí, mezi lety 2012 až 2013 přibylo téměř 10% dobrovolníků. Vidíme, že statistika ukazuje, že lidé v posledních letech stále více tráví svůj volný čas aktivně prací jako dobrovolníci v neziskových organizacích. Ale proč se rozhodnou pomáhat zadarmo?
"Protože za to získávají mnohem více, než co by se dalo vyjádřit v peněžních jednotkách. Díky dobrovolnictví přijdete do kontaktu s velkým množstvím zajímavých lidí. Samozřejmě získáte stále opakovanou praxi, ale také možná zjistíte, že vás vlastně baví něco úplně jiného. Zde nejste uvázáni na jedno pracovní místo. Vše je na vás. Ti, kteří mají s dobrovolnictvím zkušenosti, vám potvrdí, že se zde naučíte zodpovědnosti. Ruku v ruce s tím jde zlepšení týmové spolupráce a komunikačních dovedností a to nejenom v týmu. Někdy je potřeba ukázat všem ostatním čeho jste dosáhli, naučit se prodat to co jste udělali", vysvětluje Filip Vítek, zakladatel Nadačního fondu Lepší vyhlídky.
Na osobní rozvoj je mnoho knížek, ale lepší než číst knížky a nic pro to nedělat, je začít s dobrovolnictvím. Mnoho z toho přijde samo. Nejenom Lepší vyhlídky pořádají pro své dobrovolníky přednášky a různé vzdělávací semináře.
A co dalšího si dobrovolníci chválí?
"Získávají nové přátele a kamarády, se kterými mají mnoho společného. Společně se podílejí na projektu, který vidí růst od začátku až do konce. Společně dosáhnou výsledku, který má pro ně smysl. Na který jsou hrdí. Cestou musejí překonat mnoho výzev, ale i to je cestou k seberealizaci", doplňuje Filip Vítek z Lepších vyhlídek.
Také přemýšlíte jak vystoupit ze své komfortní zóny a dát svému životu smysl? Zkuste dobrovolnictví. Můžete jenom získat.

(tz)