Maminko, vypravej o vareni_titulka.jpgSnad každá maminka dělá pro své děti jen to nejlepší a celý život je vodí za ručičku, pečuje o ně a stará se, aby se měly co nejlépe. A právě proto byste jí měli dát najevo svůj vděk a lásku, k čemuž je i vhodnou příležitostí Den matek. Svátek matek (Den matek) se u nás slaví vždy druhou květnovou neděli. Obdarujte svou maminku originálním dárkem, který ji potěší a zahřeje u srdce.

„Není nic půvabnějšího než maminka s dítětem v náručí, a nic ctihodnějšího než matka v kruhu dětí." Johann Wolfgang von Goethe.

Vznik DNE MATEK - Zakladatelkou se stala Anna Marie Jarvisová, která zavedení svátku matek prosazovala k památce své vlastní matky, která se zasloužila o pracovní kroužky, kde byla nabízena sanitární a zdravotní pomoc. Poprvé slavila tento svátek roku 1907 v úzkém kruhu přátel, v následujících letech však bojovala o oficiální uznání. O rok později se oficiálně slavil v kostele v Graftonu. Roku 1910 se o veřejné oznámení svátku postaral guvernér Západní Virginie. Společný návrh amerického Kongresu pak roku 1914 stvrdil prezident Woodrow Wilson. Druhá květnová neděle se stala dnem, který je věnován matkám.

Od roku 1923 se zásluhou Alice Masarykové dostal i na české území.

Oslavy DNE MATEK ve světě - v Americe, Německu, Rakousku či České republice se svátek slaví druhou neděli v květnu. Velká Británie a Irsko dávají přednost čtvrté neděli půstu. V Rusku se udržuje až poslední neděli v listopadu. V některých zemích je však svátek pevně svázán s konkrétním datem - v Polsku se slaví 26. května.

Knižní tip. Nechte se inspirovat nákupem některé z knih od autorky Moniky Kopřivové, která je zakladatelkou webu babickarstvi.cz, kde na vás čeká spousta originálních nápadů na dárky.

Maminko, vyprávěj o vaření - kniha, do které může maminka nebo i babička zachytit rodinné kuchařské tradice, zkušenosti a tipy, zaznamenat nejlepší recepty, vyprávět o jejich historii a o zážitcích s nimi spojenými. Se svými nejbližšími se může podělit o tajemství přípravy svých polévek, hlavních jídel, moučníků a dalších dobrot. Kniha nabízí také prostor pro vložení fotografií ať už výsledných pokrmů nebo událostí, pro které byly připravovány. ¨

Babičko, vyprávěj - první bestseller od autorky Moniky Kopřivové, který vyšel v roce 2013. Jde o otevřenou knihu pro zaznamenávání vzpomínek vaší babičky od dětství až po současnost. S vaší pomocí nebo sama bude moci vyplňovat a odpoví tak na celou řadu pečlivě vybraných otázek. Např. čím chtěla být, když byla malá; jaká byla její maminka a tatínek; kde si hrála, apod. (tato kniha vyšla také ve verzi pro muže „Dědečku, vyprávěj)

A ještě jeden tip. Jestli se vám shánění dárků zdá moc složité, našpulte rty, připravte srdíčko a dejte mamince pusu. Zaručeně jí také udělá radost!

www.babickarstvi.cz