Nadšení, inteligentní a elegantní - taková je skupinka lidí plných skvělých nápadů, které fungují nejen ve vyšperkovaných prezentacích (spouštěných na stále oblíbenější aplikaci Prezi, jež má svůj původ v regionu CEE) -, ale též v náročném a dravém firemním prostředím. Nutno dodat, že ona skupinka je tvořena tou něžnější polovinou lidstva. Ženy, které řídí své firmy, se přihlásily do soutěže CEE Women Startup Competition, jež jim nabízí možnost získat štědrý grant, ale také v praxi dokázat, jaký přínos mají ženy pro inovaci. Talent totiž nezáleží na pohlaví, takže o svůj podíl v silně konkurenčním světě startupů se samozřejmě hlásí i ženy. A co víc, ženské startupy jsou dnes nový hit!

Právě byl zveřejněn seznam dvanácti finalistek z regionu CEE, které tato slova jen potvrzují. Dokázaly se totiž prosadit v soutěži, kterou mimo jiné podporuje společnost GE a dále ještě firmy IBM, Microsoft a Trenkwalder. Mají svěží a chytré nápady a přístup, po kterém u svých manažerů touží velké firmy, hledající lidi s nekonvenčním myšlením a zaměřením na byznys, zákazníky a uživatele.
Vezměme si například český projekt myStay, který spolu s ostatními 11 konkurenty také usiluje o vítězství v soutěži. MyStay se zaměřuje na komunikaci mezi hotelem a jeho hosty za použití chytrých technologií - mobilních telefonů, tabletů a TV - ve vestibulu, hotelových pokojích a v konferenčních prostorách. Aplikace prodává služby, inzeruje novinky a akce, poskytuje nejrůznější informace, pomáhá s navigací ve městě i okolí a přispívá k úspoře nákladů. Vedle toho samozřejmě šetří čas hotelového personálu, kterému zároveň umožňuje komunikovat s hosty napřímo a bez zbytečných prodlev.
Velmi zajímavý je i projekt Ufeed. Tato původně polsko-španělská aplikace umožňuje uživatelům žádat firmy o dotace na charitativní projekty a zároveň tyto dotace propaguje na sociálních sítích, díky tomu pak zlepšuje image a viditelnost těchto firem. Uživatel místo platby postuje dotaci jako zprávu a ta se stane virálem. Dotace se odemkne přes tweet (na Twitteru) nebo sdílení (na FB).
Další finalista, ruský Zdravprint, vyvíjí a vyrábí odlehčené a voděodolné 3D tištěné dlahy a pomůcky k fixaci zlomenin. Řeší tak problém těžkých a nepohodlných dlah a výrazně zlepšuje kvalitu života pacientů při zotavování.
Gubbio z Maďarska je na míru přizpůsobitelná mobilní aplikace pro děti a rodiny potýkající se s autismem. Aplikace podporuje porozumění, stanovuje každodenní program a pomáhá rodičům posílat upomínky. Pokud chcete svůj ženský startup vyladit do opravdu stylové elegance, použijte rumunskou aplikaci Swapr, mobilní aplikaci, která umožňuje ženám snadno si vyměňovat oblečení. Nabízí tak prakticky neomezený výběr oblečení, neboť jejím prostřednictvím se lze snadno zbavit věcí, které už nechcete a vyměnit je s jinými ženami ve vašem okolí.
Společnost GE tuto soutěž podporuje, protože inovace je srdcem všech aktivit, kterým se věnuje. Letošní ročník soutěže je v regionu CEE již druhý v pořadí, přičemž počet účastnic se během jednoho roku zdvojnásobil a dosáhl tak čísla 120. Loni porota volila velmi dobře: finalistka ročníku 2014 Urska Srsen zvítězila na Pioneers Festival a tým SameBug byl vůbec první maďarský tým, který získal investici od MIT. Vítězný projekt loňského ročníku Teddy the Guardian získal masivní publicitu - a pochopitelně velké množství zakázek.
Vítězku letošního ročníku soutěže velká porota vybere a vyhlásí už 23. března.
Původní znění článku naleznete na blogu GE for CEE: http://geforcee.geblogs.com/move-over-smartypants/#sthash.H2mu3WNP.dpuf

(tz)