Vánoční přípravy jsou v plném proudu. V pekárnách a řeznictvích hypermarketů Globus se již nyní pečou desítky tisíc vánoček, vánočních štol, tuny vánočního cukroví a kilometry vinných klobás. Až do vánočních svátků se pekaři a řezníci nezastaví, od 21. prosince pak výroba pojede i na nepřetržitý provoz.

Přes 30 tun droždí, 25 tun másla a 5 tun rozinek

Připravit se na nápor a zájem o tradiční vánoční pečivo, které se v pekárnách Globus dělá ručně, není jednoduché. Jen v prosinci stovky pekařů a cukrářek zpracují 30 tun droždí, 25 tun másla a 5 tun rozinek, ty poputují do tradičních vánočních pečiv, jako jsou vánočky, vánoční štoly a cukroví. To vyžaduje nejen dostatečné množství kvalitních surovin, ale i šikovné ruce. Zkušenosti jsou nezbytné, protože Vánoce jsou pro pekaře nejnáročnější sezónou v roce. „Loni jsme upekli a prodali 130 tisíc ručně vyrobených vánoček. V celku by taková vánočka byla dlouhá přes 39 kilometrů. Předpokládáme však, že v letošním roce jich prodáme ještě více, jelikož se pro ně zákazníci vracejí," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Je libo hotové cukroví nebo jen těsto na něj?

Stejná situace je i u ručně vyráběného vánočního cukroví, které od tohoto měsíce pečou tamní cukrářky. Linecké s marmeládou, vanilkové rohlíčky a další oblíbené druhy drobného pečiva si ve velkém lidé raději koupí, protože nemají čas je připravit doma. „Velký zájem je o hotová těsta, která usnadní pečení cukroví doma. Abychom letos zájem pokryli, připravujeme čtyři druhy lineckých těst, která by dohromady vážila okolo 8 tun. Mimoto ale děláme vlastnoručně i vánoční cukroví. Letos ho upečeme přes dvě tuny," řekla Pavla Hobíková.

Tuny vinné klobásy i šunky

Stejně jako ve vlastních pekárnách se několikanásobná poptávka před Vánoci projeví i v řeznictvích Globus. Vinná klobása je příkladem výrobku, kterého v Česku před Vánoci sníme mnohonásobně více než přes rok. V Globusu ji vyrábějí podle tradiční receptury a každoročně se jí prodá na tuny. Avšak nejen vinnou klobásou se razantně navyšuje objem řeznické výroby. Letos se v Globusech vyrobí tisíce medových šunek, uzených mas a dalších uzenářských specialit. Například dle každoročních prodejů lze odhadnout, jaký salám dávají lidé nejčastěji do bramborových salátů. „Každé Vánoce se prodá překvapivě nejvíce Gothajského salámu," přibližuje ... z Globusu. U uzenin ale nákupy zákazníků nekončí. Zajímavé obraty se dějí i ve výběru masa. Ten, kdo by si představoval, že na vánoční tabuli mají Češi skutečně pouze kapra nebo vepřový řízek, se mýlí. „V posledních letech sledujeme razantní navýšení dříve méně tradičních mas jako je třeba telecí, krůtí anebo králičí maso," dodala Pavla Hobíková s tím, že nejdůležitější ze všeho v řeznictví je, aby bylo maso a uzeniny čerstvé.

Vánoce: nepřetržitý provoz a brigádníci

„V hypermarketech Globus se vlastní výrobny na Vánoce připravují již od poloviny listopadu. Hlavní nápor očekáváme počátkem adventu. Nejpozději od 21. do 24. 12. je pak plánován nepřetržitý provoz v našich pekárnách a řeznictvích. Personálně období řešíme nabíráním brigádník., S celou řadou z nich spolupracujeme již několik let, znají chod našich hypermarketů a jsou tak schopni se velmi rychle zapojit do týmů" uzavřela Pavla Hobíková.

(tz)