Vánoce už dávno nejsou jenom svátky klidu a míru. Toto hektické období, kdy nakupujeme jako diví, nám může snadno „zlomit vaz". Jak nepodlehnout stresu v adventu a zároveň si Vánoce naplno užít?

1. Dárky za „kačku"
Nejlepší je si na vánoční dárky ušetřit předem. Jestliže jste ale s úsporami na štíru, co nejdříve svolejte rodinnou poradu. I když Češi za vánoční dárky utratí kolem 5 000 Kč každý rok, existují i varianty, jak si svátky užít a moc neutratit. Domluvte se, že si dáte maličkosti a stanovte cenový strop, třeba 200 Kč na osobu nebo dárek.

2. Klidné nákupy = průběžné nákupy
Vánoční dárky se vyplatí kupovat průběžně. Patrně neutratíte méně, než když do obchodu vpadnete den před Štědrým dnem, ale utrácení menších částek třeba už od konce prázdnin bude vaši peněženku zaručeně méně bolet. Vyhnete se tak situaci, kdy budete muset koupit vše najednou, a dát tak za potěšení svých blízkých nemalý finanční obnos naráz. Ušetřit můžete tím, že si včas obejdete obchody a získáte tak přehled o cenách požadovaného zboží. Ceny si můžete porovnat i v pohodlí svého domova - přes internet.

3. Jednou v roce na Vánoce
Stále více lidí objevuje kouzlo „kreditek". „Díky kreditním kartám si můžete půjčit peníze na určité období bezúročně, navíc často nabízejí řadu výhod. Například na vybrané zboží zakoupené kreditkou dostanete rok záruky navíc a pojištění na šest měsíců proti poškození nebo krádeži," komentuje Martina Slavíková, tisková mluvčí Ery. Pojištění se nově vztahuje na mobilní telefony či tablety a jejich displeje. „Na pokrytí krátkodobého nedostatku financí se hodí také kontokorent, díky kterému můžete kdykoliv a opakovaně přečerpat svůj běžný účet do mínusu," vysvětluje Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

4. Na dražší dárky s půjčkou
U neúčelových spotřebitelských úvěrů banky od zájemců nechtějí znát účel, takže nejde jednoznačně říci, co z něj žadatelé konkrétně nakupují. Mnohdy jde o investice spojené s výbavou domácnosti ve formě elektroniky nebo nábytku. „Všeobecně platí, že když už si na Vánoce musíte půjčit, mělo by se jednat o věc, která neztratí hodnotu dřív, než ji stačíte splatit," dodává Hávová.

5. Pohodlně a bezpečně
Opravdové žně zažívají v předvánočním období e-shopy. Z údajů Asociace pro elektronickou komerci vyplývá, že loni dárky z pohodlí gauče nakoupilo téměř 75 % uživatelů internetu. Obliba tohoto způsobu nakupování stoupá i díky rostoucímu počtu internetových obchodů, kde lze bezpečně platit kartou online. „Kartou lze jednoduše a komfortně platit bez ohledu na hranice, takže nakupovat můžete i zahraničních e-shopech. Platby na internetu kartou mají pro klienta ale i další výhody. Například pokud mu zboží není doručeno, řešení problému může přesunout na svou banku a nemusí komunikovat o vrácení platby přímo s obchodníkem. Při nákupech u zahraničních obchodníků tak odpadá i případná jazyková bariéra," říká František Klufa, ředitel útvaru Péče o klienty ČSOB a Ery.

6. Rychlá a výhodná půjčka? Nemusí to být „buď, anebo"!
Takzvané expres půjčky už podle názvu napovídají, že jejich devizou je rychlost vyřízení. Půjčit si můžete formou SMS nebo přes internet. Zde více než kdy jindy pozorně sledujte RPSN. Ne každá taková půjčka je výhodná a cena za nakoupené vánoční dárky může být neúměrně vysoká. Nejen rizikové půjčky se ale vyznačují rychlostí vyřízení. I velké banky už nabízí možnost sjednat si půjčku rychle online.

(tz)